"Důvodů ke zdravému sebevědomí máme mnoho." Pavel při svém premiérovém předávání vyznamenání ocenil 62 osobností

Předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku Den vzniku samostatného československého státu, 28. října 2023

Oslavy 105. výročí vzniku samostatného Československa vyvrcholily na Pražském hradě udílením státních vyznamenání. Poprvé v režii prezidenta Petra Pavla. Ten ocenil 62 osobností veřejného života.

Tím nejvyšším - Řádem Bílého lva - ocenil například bývalého předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo prvního porevolučního premiéra Petra Pitharta. Pavel předával vyznamenání jako prezident poprvé. Ve svém projevu zdůraznil, že Česko čeká v budoucnu řada změn.

Prezident Petr Pavel předal Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy Petru Pithartovi  (vlevo) za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky. | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

"Abychom byli více konkurenceschopní, aby se v naší zemi lépe žilo. To, že odvaha, odhodlání, snaha a píle přináší výsledky, nám dokazují příběhy lidí, kterým udělím státní vyznamenání."

Řádem Bílého lva ocenil prezident také bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten si vyznamenání nemohl převzít osobně kvůli pobytu v nemocnici, zastoupil ho syn Jan.

Prezident Pavel vyznamenal také in memoriam Karla Mareše, prvního velitele 311. československé bombardovací perutě RAF, který byl později perzekvován komunistickým režimem. Vyznamenáni byli také in memoriam československý voják a sokolský cvičitel František Pecháček, jenž byl členem odbojového hnutí Obec sokolská a popravený v koncentračním táboře Mauthausen, a slovenský politik a diplomat Milan Rastislav Štefánik.

Řád TGM získal Halík, Mašínová, Kubišová

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, Pavel udělil Zdeně Mašínové, sestře členů odbojové skupiny bratří Mašínů, které se v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními rozhodl nevyznamenat. Řád TGM dostal i katolický kněz a filozof Tomáš Halík.

 Prezident Petr Pavel  (vpravo) předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka 1. třídy Tomáši Halíkovi za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie,  humanity a lidská práva. | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

"Teď jsem už vyznamenání nasbíral po světě dost. Státní vyznamenání od polského prezidenta, rytířský kříž od německého prezidenta a tak dále. Myslel jsem si, že v Čechách dostává člověk vyznamenání až po smrti, takže jsem příjemně překvapen, že to dostávám ještě za živa."

Řád TGM první třídy obdrželi také in memoriam filozof Jan Sokol, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde, lidskoprávní a politická aktivistka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová a zpěvačka Marta Kubišová.

"Já jsem vděčná a mile překvapená. Pro lidi vyznamenání samozřejmě znamená závazek, a já nevím, jestli se ještě na něco takového zmůžu," uvedla Kubišová pro Český rozhlas.

Pavel: Češi mají důvod ke zdravému sebevědomí

Prezident Petr Pavel při předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října 2023 | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Prezident ve svém projevu mimo jiné uvedl, že Česká republika má nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. Vstup do Severoatlantické aliance (NATO) i Evropské unie považuje za úspěchy. Vědomí, že je Česko součástí nejsilnějšího obranného uskupení na světě, které budí respekt, je základem naší jistoty, řekl prezident.

Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost.

"Rád bych tu dnes pro nás tak symbolickém místě zdůraznil, že důvodů ke zdravému sebevědomí máme mnoho. A to za přítomnosti desítek vyznamenaných, kteří jsou toho tím nejlepším důkazem. "

Prezident udělil také medaile za hrdinství a za zásluhy

Dalším vyznamenaným udělil prezident Petr Pavel medaili Za hrdinství. A to několika vojenským pilotům, mimo jiné Jiřímu Pavlu Kafkovi, poslednímu žijícímu českému letci, který za druhé světové války působil v 311. československé bombardovací peruti RAF. Stejné vyznamenání obdrželi dva policisté, hasič a zachránce dvouleté holčičky, která vypadla z okna do řeky. Celkem Pavel ocenil medailí Za hrdinství osm osobností.

Předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku Den vzniku samostatného československého státu,  28. října 2023,  Vladislavský sál,  Pražský hrad | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Medailí Za zásluhy vyznamenal prezident herce Jiřího Bartošku, Viktora Preisse a Petra Kostku, operní pěvkyni Magdalenu Koženou, dokumentaristku Olgu Sommerovou nebo hudebníka Vladimíra Mišíka, který v minulosti odmítl přijmout vyznamenání od Pavlova předchůdce Miloše Zemana. Oceněni byli také sportovci, například bývalá československá krasobruslařka Eva Graham, rozená Romanová, nebo horolezec Radek Jaroš.

Medailí Pavel vyznamenal také nedávno zemřelého diplomata Martina Povejšila, dále několik lékařů či vědců. Z kulturní a umělecké oblasti byli vyznamenáni dále například básník, prozaik a herec Miloň Čepelka, romská zpěvačka Ida Kelarová, ilustrátor a mimo jiné autor komiksu Čtyřlístek Jaroslav Němeček, autor knih pro děti a ilustrátor Petr Sís nebo in memoriam malířka a sochařka Květa Pacovská.

Do Vladislavského sálu přišlo 700 hostů

Ceremoniál pořadatelé koncipovali podle dosavadních zvyklostí. Do Vladislavského sálu přišlo na 700 hostů, přibližně 2000 lidí dostalo pozvánku na následnou recepci ve Španělském sále. Mezi pravidelně zvanými bývalými politiky chyběl exprezident Miloš Zeman.

Oproti minulým letům se zúčastnili také představitelé vysokých škol. Podle zúčastněných doprovázela akt důstojná a příjemná atmosféra. Pavel při projevu zmínil, že Česko by se nemělo cítit jako malý stát, protože je mimo jiné osmou nejlidnatější zemí Evropské unie.

klíčové slovo: