Oslavy 28. října: Prezident Petr Pavel poprvé předá státní vyznamenání

Přípravy na slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání

Již tradičně se v sobotu 28. října uskuteční na Pražském hradě k oslavám vzniku samostatného československého státu předávání státních vyznamenání. Pro Petra Pavla to bude první předávání vyznamenání v roli hlavy státu. Prezident udělí státní vyznamenání více než 60 osobnostem, nominací bylo přes 400, řekla vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková.

Slavnostní ceremoniál probíhá ve Vladislavském sále Pražského hradu. | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Scénář slavnostní ceremonie bude podle Hradu odpovídat dosavadním zvyklostem. „Očekáváme účast asi 700 hostů ve Vladislavském sále a přibližně dvou tisíc ve Španělském sále,“ uvedla Kancelář prezidenta republiky.

Mezi pozvanými jsou podle ní politici, členové bezpečnostních složek a armády, členové diplomatických sborů, justice, veřejných vysokých škol, církevních institucí nebo veřejného života.

„Zda pozvání přijmou, je na jejich rozhodnutí,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí prezidentské kanceláře Eva Hromádková.

Prezident ČR Petr Pavel | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V minulých letech se mnozí čeští politici ceremoniálu nezúčastnili. Řadu z nich totiž bývalý prezident Miloš Zeman nepozval, jiní zase pozvání odmítli. Letošní 28. říjen bude v této souvislosti jiný. Pozvánku dostali například všichni rektoři vysokých škol nebo předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

Pozvánku dostali i bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Zatímco Klaus pozvánku přijal a ceremoniálu se zúčastní, Zeman na Hrad nedorazí. „Zúčastním se dvou jiných akcí, které jsou spojeny s 28. říjnem. Jednu dělá Český svaz bojovníků za svobodu v TOP hotelu a druhou v Obecním domě pořádá Česko-izraelská obchodní komora,“ řekl CNN Prima News, která na jeho neúčast upozornila.

Přípravy na slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání | Foto: Michal Krumphanzl,  ČTK

Prezident dostal na vyznamenání stovky návrhů

Prezident Pavel dostal stovky návrhů na vyznamenání. Posílali je již tradičně občané, různé organizace, ale také vláda, Poslanecká sněmovna a Senát.

Předávání státních vyznamenání 28. října,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo

Sněmovna letos předložila seznam 141 kandidátů, které navrhuje vyznamenat (oproti loňskému roku je seznam čtyřnásobný). Jsou mezi nimi například někdejší československý premiér Karel Kramář i ministr financí Alois Rašín, strůjci atentátu na Reinharda Heydricha Josef Gabčík a Jan Kubiš, ekonom Jan Švejnar, astrofyzik Jan Grygar, spisovatel Jan Rudiš, fotbalista František Cipro či bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Dále například hudebníci Ida Kellarová, Vladimír Mišík, Michal Prokop a Jiří Pavlica. Mišík a Kelarová na státní vyznamenání už v minulosti nominováni byli, ale od prezidenta Miloše Zemana ho převzít odmítli. Na seznamu je nyní i Jiří Brady, který měl být vyznamenán již před sedmi lety, to ale Zeman nakonec odmítl. Loni Sněmovna nominovala na udělení státního vyznamenání 34 lidí, prezident vyhověl dvěma desítkám návrhů.

Senátoři navrhli na vyznamenání 88 lidí

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Senátoři schválili 88 nominací na udělení nebo propůjčení státního vyznamenání. Jsou mezi nimi například expremiér Petr Pithart, bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, zpěvačka Marta Kubišová, bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, architektka Eva Jiřičná, skladatel Karel Svoboda, dramatik Ladislav Smoček, herci Ivan Trojan, Petr Kostka a Jaroslav Satoranský. Nominování jsou také váleční veteráni nebo vědci.

Koho nakonec Petr Pavel vyznamená a koho ne, bude jasné až v sobotu večer. Očekává se ale, že si prezident nenechá ujít příležitost k tomu, aby napravil to, co se v minulosti úplně nepovedlo, a že mezi oceněnými budou i ti, kteří v minulosti odmítli vyznamenání přijmout.

Dva řády a dvě medaile

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 1994. Navržené osobnosti mohou obdržet dva řády a dvě medaile. Řád bílého lva vyjadřuje ocenění vynikajících zásluh o Českou republiku. Řád T. G. Masaryka je určen osobnostem za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a humanity.

Řád bílého lva | Foto: Správa Pražského hradu

Medaile Za hrdinství slouží jako vyznamenání za úsilí o záchranu lidského života či značných materiálních hodnot. Medaile Za zásluhy je určena pro vyznamenání osob, které se vynikajícím způsobem zasloužily v různých oblastech o stát a obec. Čeští občané mohou vyznamenání dostat 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli.

Počet státních vyznamenání není limitován. Miloš Zeman za svá dvě pětiletá funkční období vyznamenal téměř 400 osobností. Dosud nejvíc vyznamenaných 28. října bylo v roce 1998, kdy Václav Havel u příležitosti 80 let vzniku Československa ocenil téměř 90 lidí. Za celou dobu svého působení udělil Havel necelých pět stovek vyznamenání.

Miloš Zeman při udílení státních vyznamenání v roce 2018 | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas