Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa.

Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Tradiční ceremoniál se uskutečnil po roční pauze, loni byl zrušen kvůli epidemii koronaviru. Letos na něj nemohla veřejnost. Návštěvníků, kteří se chtěli zúčastnit, se sešlo několik desítek. Ministerstvo obrany uvedlo, že o zákazu pro veřejnost rozhodla hlavní hygienička.

Politici položili věnce u hrobu Neznámého vojína. Akci komplikovala mlha. Kvůli ní nemohly vzlétnout gripeny ani helikoptéry. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Česká republika by si měla vážit své nezávislosti. "Jsme svrchovaný stát, i když jsme součástí Evropské unie a NATO, neměli bychom nechat cizí instituce a cizí státy zasahovat do naší svrchovanosti," řekl premiér.

Na akci v Míčovně Pražského hradu vystoupil bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj Česko stojí na klíčové křižovatce. Kritizoval "nevědeckou klimatickou chiméru", útok na životní styl Evropanů nebo omezování občanských práv a svobod "pod záminkou epidemie".

Slavnostní střídání stráže na Pražském hradě

Foto: Josef Vostárek,  ČTK

Akce k založení republiky se dnes konají i na dalších místech republiky. Výročí si lidé připomínají v Brně, Olomouci i v Ostravě.

Na Pražském hradě se v poledne uskutečnilo slavnostní střídání stráže. Doplnila ji motocyklová jednotka a praporečníci. Večer bude Pražský hrad nasvícen barvami trikolory.

Předání státních vyznamenání se odkládá

Kvůli nemoci prezidenta Miloše Zemana se neuskuteční předávání nejvyšších státních vyznamenání. Hrad ceremonii přesunul na 1. ledna. Pražský hrad ale seznam oceněných, stejně jako loni, zveřejní na svém webu.

Prezident tradičně pořádá u příležitosti oslav vzniku Československa i další akce, na Hrad zve například velvyslance, kteří v Česku zastupují své země. Kvůli nemoci prezidenta se ale dnes akce neuskuteční, stejně jako jmenování generálů.

Veřejnosti se otevírají běžně nepřístupné paláce

Kolovratský palác | Foto: В. Гроулик,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Státního svátku využilo i několik institucí, které veřejnosti otevřou své běžně nepřístupné prostory.

Lidé si budou mohou prohlédnout senátní Kolovratský a Valdštejnský palác, vládní Lichtenštejnský palác nebo Rohanský palác na Malé Straně, ve kterém sídlí ministerstvo školství. Ministerstvo představí třeba sály, ve kterých se konají porady vedení nebo reprezentační akce ministerstva a nahlédnout budou moci i do pracovny ministra.

klíčové slovo: