Prezident Václav Klaus ocenil 22 osobností

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus tradičně při příležitosti státního svátku 28. října uděloval vysoká státní vyznamenání. Tentokrát ocenil 22 osobností. Přestože příští rok Klaus v úřadu končí, možnost ocenění z jeho rukou tím ještě úplně nekončí.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu vyznamenal 22 osobností. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, propůjčil veteránům druhé světové války Alexandru Beerovi a Vasilu Korolovi. Oba bojovali za osvobození Československa na východní frontě. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost. Alexandr Beer se narodil na Slovensku a za války utekl do Sovětského svazu a v řadách Svobodovy armády bojoval u Kursku, Kijeva, Sokolova a na Dukle. Dodnes se hlásí vlastenecky k demokratickým tradicím první republiky.

"V nás bylo už od gymplu počínaje pěstováno vlastenectví, my jsme se dějepis ne učili, ale hltali. My jsme šli do Topolčanek navštívit Masaryka. Prostě v nás to je a zůstalo."

Také druhý vyznamenaný veterán Vasil Korol bojoval na Dukle. Předtím prošel nelidskými podmínkami pracovního tábora na Sibiři.

Vasil Korol,  foto: ČTK
"U nás, tam kde jsem se narodil, chodil starší legionář a ten říkal: 'Nejlehčí smrt je, když zamrzneš. Chce se ti spát, usneš a už se nikdy neprobudíš.' Ten den, kdy jsem šel na práci a nohy mi otekly, všechno omrzlý, sundat jsem nemohl ani válenky ani nic, a teď se mi nějak chtělo strašně spát. Vzpomněl jsem si na toho starého legionáře a začal jsem chodit. To bylo 45 stupňů (pod nulou). My jsme museli dělat do 43 stupňů. Když bylo víc, tak už přišli a sepsali protokol, že se nedá pracovat."

Oceněni byli i bývalí političtí vězni Leopold Färber, Jaroslav Fořt, Jaromír Jarmara, Josef Plocek, Hubert Procházka a Drahomíra Strouhalová. Většina z nich se postavila nacistické i komunistické totalitě a zaplatili za to lety strávenými ve vězení.

Zleva Lumír Sommer,  Barbora Špotáková a Miroslav Šťastný,  foto: ČTK
Z dalších osobností Klaus v neděli vyznamenal také předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše a dvojnásobnou olympijskou vítezku Barboru Špotákovou. Oštěpařka Špotáková se stala třetí českou atletkou, která se dočkala ocenění ještě v době své aktivní kariéry. Před ní se to podařilo jejímu současnému kouči Janu Železnému, o tři roky později byl vyznamenán vícebojař Roman Šebrle.

Medaili za hrdinství udělil lékaři Rudolfu Zvolánkovi. Ten loni v březnu zachránil těžce zraněného muže, který byl vtažen do mísicího zařízení na plasty. Zvolánek po marných pokusech o vyproštění zraněného muže operoval přímo uvnitř stroje. Z uměleckých osobností Klaus ocenil spisovatele a publicistu Otu Filipa, který v sedmdesátých letech emigroval do Německa, a hudebního skladatele a pedagoga Marka Kopelenta.

Foto: ČTK
Pro Klause ale nebyl nedělní státní svátek poslední příležitostí k udělení vyznamenání. V České televizi to vysvětlil politolog Michal Pehr.

"Protože máme dva řádové dny, tak může současný pan prezident může ještě teoreticky využít 1. ledna a udělovat vyznamenání. To spadá do jeho výhradní pravomoci."

Podle Pehra bývá často poměřováno, kolik vyznamenání udělil Václav Klaus a kolik Václav Havel. Po 500 vyznamenáních Havlových jich Klaus udělil jen 200. Michal Pehr to vysvětlil tím, že oba působili v jiné době a potřeba ocenit osobnosti rezistentní minulému režimu byla za Havlových dob výrazně vyšší.