Oslavy Listopadu - debaty s osobnostmi a koncert v Pražské křižovatce

Václav Havel, foto: ČTK

Oslavy listopadových událostí roku 1989 probíhají v celé zemi, jejich jádro se ale soustředí do Prahy. V budově Filosofické fakulty Univerzity Karlovy se v sobotu po celý den diskutovalo, večer pak exprezident Václav Havel uspořádal k 20. výročí pádu komunismu v Československu výjimečný koncert, při němž se setkaly slavné světové osobnosti politiky i umění. Listopad se neslaví jen pohledem do minulosti.

Zleva Joan Baezová,  Lou Reed,  Suzanne Vega a Renée Flemingová při společném vystoupení na koncertu Už je to tady,  foto: ČTK
Večerní koncert v prostoru odsvěceného kostela sv. Anny, v tzv. Pražské křižovatce nesl název Už je to tady?!, aby provokoval diváky k úvaze o změnách, které v roce 1989 naše země nastoupila. Prezident republiky Václav Klaus si ve svém vystoupení položil otázku, zda je to už nebo teprve dvacet let. Připomněl, že už třetina současných obyvatel republiky nadvládu komunismu nezažila vůbec nebo jen jako děti. Závěrem poděkoval:

Zleva Šimon Pánek,  Václav Havel,  Madeleine Albrightová,  Václav Klaus a Dagmar Havlová,  foto: ČTK
"Události, které se staly před dvaceti lety v naší zemi, jsou pro mne spojeny s jednou konkrétní osobou a tou je můj předchůdce v prezidentském úřadě Václav Havel, kterému chci za vše, co vykonal pro znovunabytí naší svobody, touto formou poděkovat."

Jako zástupce někdejšího revolučního studentstva promluvil i Šimon Pánek a přiznal se k omylu. Pochopil prý, že k vytvoření stabilní emancipované občanské společnosti nestačí ustavení institucí, ale je zapotřebí dlouhý čas, a to více než 20 let:

Zleva Dagmar Havlová,  Adam Michnik a André Glucksman,  foto: ČTK
"A samozřejmě závisí zcela na nás, co se svojí zemí uděláme. A teď to závisí nejen na nás, kteří jsme v osmdesátém devátém táhli stávku a nejen na našich rodičích a těch, kteří dvacet let předtím táhli naději. Ale závisí to také na těch, kteří se narodili do svobodné společnosti."

Mezi jednotlivými účinkujícími zazněly také zdravice světových státníků Baracka Obamy, německé kancléřky Angely Merkelové, bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova a tibetského duchovního vůdce Dalajlamy.

Joan Baezová a Václav Havel,  foto: ČTK

Na Havlovo pozvání přijeli americká písničkářka Joan Baezová, rocker Lou Reed, sopranistka Reneé Flemingová a večer zahájila Suzanne Vega. Václav Havel jejich hudební účast na večeru vysvětlil:

"Byli vždycky na straně svobody a mnozí z nich se s námi solidarizovali i v dobách temnějších. Jak se ukazuje, byli s námi, a jsou nám věrni."

Posluchači Mezinárodního kolokvia k 20. výročí politických změn v Československu a pádu železné opony,  foto: Milena Štráfeldová
Koncertu předcházela série debat se studenty na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kterých se zúčastnili zahraniční myslitelé i politici. Havel svůj proslov před studenty uzavřel zvoláním "Lidé bděte!", aby poukázal na to, že v naší geografické blízkosti stále existují systémy, před kterými je třeba mít se na pozoru:

"Rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti a vyžaduje to bdělost, opatrnost, obezřetnost, studium, nadhled."

Václav Havel,  Petr Pithart | Foto: Milena Štráfeldová,  Radio Prague International
Příklad nejmenovaného systému ilustroval na osudu oligarchy Chodorkovského. Radiu Praha Havel odpověděl na otázku, co ho v uplynulých 20 letech nejvíc zklamalo v domácím vývoji.

"Jsem zklamán, že všechno jde tak pomalu. Všimněme si jenom takových věcí, jako je důchodová reforma, zdravotní reforma - dvacet let to slyším. S každým novým ministrem se dozvídám, že přijde nějaká reforma... všechno se jaksi vleče. Ale snad to patří k demokracii."

Stejnou otázku jsme položili i Petru Pithartovi, někdejšímu zástupci Občanského fóra a později premiérovi.

Bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a Václav Havel,  foto: ČTK
"To že lidé byli tak málo realističtí a čekali zázraky. A pak byli nepřiměřeně zklamáni."

Do Prahy přijela v těchto dnech i bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová a sobotu diskutovala s vysokoškoláky. Prohlásila, že je rozčarovaná ze současné politické situace v Česku. Pád vlády v době českého předsednictví v EU byla podle ní chyba stejně jako otálení s ratifikací lisabonské smlouvy. Mladí lidé by se měli zapojit do politiky a nahradit současnou politickou reprezentaci, pokud si jí neváží.