Svatou Horu v Příbrami si návštěvníci prohlédnou i s průvodcem

Svatou Horu v Příbrami si mohou návštěvníci od letošní sezóny prohlédnout s odborným výkladem průvodce. Církev je tak chce víc seznámit s historií i současností nejvýznamnějšího a nejstaršího mariánského poutního místa v Čechách. Zároveň chce zajistit věřícím klid k rozjímání, řekla ČTK vedoucí průvodcovské služby Alena Heverová.

"Nechceme uzavřít Svatou Horu věřícím, spíš naopak," uvedla. Prohlídková trasa podle ní vede jinak uzavřenými kaplemi, takže návštěvníci neruší věřící. Průvodci jim navíc mohou podat podrobné informace, které se na propagační letáky nevejdou.

Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí.