Ozdravěním řek chce vnitrozemské Česko přispět k ochraně oceánů

Řeky z České republiky odvádějí nyní o 90 procent čistší vodu, než tomu bylo před 15 lety. Ministerstvo životního prostředí to považuje za český příspěvek k čistotě moří a oceánů. Světový svátek mořských vod připadá na úterý. OSN ho letos věnovala propagaci zodpovědného přístupu k vodě, a to jak při pobřežích, tak ve vnitrozemí. "Heslem svátku je Objev oceán u svých dveří," řekl ČTK Jakub Kašpar z tiskového oddělení ministerstva.

Ačkoli kvalita českých vod v některých ukazatelích pokulhává za průměrem Evropské unie, zlepšující se zdraví českých řek se projevilo ve zvýšení druhové četnosti vodních a na vodu vázaných organismů. Po více než 50 letech se například vrátil do labských vod losos. Nyní se správci toků zaměřují na snižování objemu sloučenin dusíku a fosforu, které podporují nadměrný výskyt sinic vodního květu. Do šesti let by měla mít vlastní čistírnu odpadních vod každá obec nad 2000 obyvatel a starší čistírny by měly být doplněny technologiemi na odstraňování dusíku a fosforu z vody.

Jako vnitrozemský stát s povodím řek Labe, Odry a Dunaje se republika hlásí k odpovědnosti za ochranu Severního, Baltského a Černého moře. Je členem mezinárodních komisí na ochranu těchto řek. Expertní skupiny se věnují přípravě ozdravných programů a ochraně veletoků. Země se chce také stát členem Mezinárodní velrybářské komise, aby se přidala k ochráncům kytovců.