Vysychají lesy, mizí orná půda, ubývá hmyz i ptáci. Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc české krajině

Les na Šumavě

Člověk v tísni chce zúročit své třicetileté zkušenosti ze zemí globálního jihu. Vyhlásil sbírku na pomoc české krajině. Jejím cílem je získat prostředky na opatření, která zastaví vysychání půdy i lesů, masivní úbytky orné půdy nebo mizení důležitých druhů rostlin a živočichů.

Vzniknou například nová protipovodňová opatření, krajinné prvky jako jsou aleje, větrolamy, remízky, tůně či mokřady zadržující vodu.

"Nejde zdaleka o nějaký estetický problém. Živočichové a rostliny zajišťují koloběh živin i energie a přirozenou úrodnost. Chrání před škůdci. Pokud by se rostlinám nedostalo opýlení od včel, čmeláků nebo motýlů, přišli bychom až o tři čtvrtiny běžných potravin," říká Ivan Dzido, mluvčí organizace Člověk v tísni.

Všechny kroky mají zároveň přispět k tomu, aby se lidem v krajině lépe žilo. Sbírka tak podpoří vznik pěších stezek nebo laviček s výhledem, včetně plánu jejich údržby.

Ročně přijdeme o 21 milionů tun ornice

Díky prostředkům získaným ze sbírky chce Člověk v tísni také aktivně podpořit i projekty organizací, které na obnově zdravé krajiny v Česku dlouhodobě pracují. Tímto směrem má jít minimálně třetina darovaných financí.

"Podpoříme vybrané zemědělce v tvorbě tzv. faremních plánů na míru. Chceme se zaměřit na takové postupy, které chrání, obnovují půdu, i přirozenou úrodnost. Pomoci chceme i s technickým řešením pro využití dešťové vody a recyklaci užitkové vody," dodává Ivan Dzido.

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

Vodní erozí je v Česku ohroženo 54 procent půdy a ročně tak přijdeme až o 21 milionů tun ornice. Člověk v tísni spolupracuje také s obcemi na Moravě zasaženými tornádem a povodněmi a s odborníky z environmentálních organizací. Po tornádu na Moravě pomáhal Člověk v tísni obnovit 500 zničených zahrad, vysázet alej nebo založit nový park.

Organizace může v oblasti obnovy krajiny stavět na více než třicetileté zkušeností. V zemích subsaharské Afriky jako je Etiopie, Angola nebo Zambie pomáhá rehabilitovat tisíce hektarů půdy, hloubí studny a navrhuje plány na její obnovu i ochranu podzemních vod.