Nerealistické cíle. Česko a dalších sedm zemí EU podepsaly dokument proti emisní normě Euro 7

Osm zemí Evropské unie zaslalo do Bruselu společný dokument, ve kterém silně kritizují připravovanou emisní normu Euro 7. Ve skupině signatářů jsou mimo jiné Česko, Slovensko, Francie či Itálie. Norma se má od 1. července 2025 týkat osobních aut a dodávek a o dva roky později autobusů a nákladních vozidel. Dokument označuje chystaná pravidla za nerealistická.

Foto: Matt Boitor,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

Dokument, který podepsaly Francie, Itálie, Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko, Česko a Slovensko, byl zaslán Evropské komisi i dalším členským státům. Skupina osmi zemí v něm tvrdí, že cíle stanovené novou normou "se nejeví jako realistické". A to zejména s ohledem na dřívější závazek Unie ukončit prodej nových aut se spalovacími motory v roce 2035.

Podle skupiny by "nová pravidla odčerpala investice v (automobilovém) průmyslu" nutné pro dosažení cílů stanovených pro rok 2035 a rozvoj elektrických aut. Společným požadavkem skupiny je proto odklad platnosti navrhovaných pravidel. U osobních aut minimálně o tři roky, tedy z roku 2025 na rok 2028, u nákladních vozidel o pět let, tedy na rok 2032.

Petr Fiala | Foto: Úřad vlády ČR

Pokud by se všech osm zemí, které dokument podepsaly, při hlasování o nové normě postavily proti, neprošla by. Země EU a evropští poslanci mají letos v úmyslu jednat o zpřísnění emisních pravidel, které s cílem snížit škodlivé zplodiny vypouštěné automobily navrhla loni v listopadu Evropská komise.

Česká vláda návrh kritizuje a premiér Petr Fiala prohlásil, že doufá v jeho realističtější podobu. Podle italského ministra dopravy Mattea Salviniho je navrhovaná emisní norma "jednoznačně špatná" a nepomáhá ani z hlediska ochrany životního prostředí. Salvini před nedávnem prohlásil, že Itálie a její spojenci v Evropské unii včetně Česka a Slovenska mají dostatek sil na to, aby normu zablokovali.

Desetinásobně vyšší náklady

Podle expertů bude zavedení emisní normy Euro 7 znamenat konec výroby cenově dostupných malých aut. Například Škoda Auto už dříve oznámila, že to prodraží zejména menší vyráběné vozy o desítky tisíc korun, a stanou se tak neprodejné.

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Evropské sdružení výrobců automobilů v úterý uvedlo, že podle studie poradenské společnosti Frontier Economics by nová emisní norma Euro 7 zvýšila výrobní náklady sedm až desetkrát více, než předpokládá Evropská komise. Například u benzinových osobních vozů a dodávek, včetně nákladů na schválení typu, investice a vybavení, dosáhnou 1862 eur (44.100 Kč) na vozidlo, přičemž Komise je odhaduje na 184 eur na vozidlo. Sdružení také upozorňuje, že růst cen pro firmy a spotřebitele, kteří budou tato vozidla nakupovat, bude ještě vyšší.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Evropské automobilky proti normě Euro 7 bojují. Tvrdí, že je příliš nákladná, uspěchaná a zbytečná. Byly by s ní podle nich spojené velké výdaje a tyto vynaložené peníze by také mohly automobilkám chybět při přechodu na výrobu elektromobilů.

Evropská komise však tvrdí, že nová norma je nutná, aby se snížily škodlivé emise a zabránilo opakování emisního skandálu společnosti Volkswagen z roku 2015. Euro 7 má mimo jiné omezit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší, a to nejen z výfuků, ale i z brzd a pneumatik. Cílem je také sladit limity pro benzinová a naftová auta. Vozidla jí budou muset vyhovovat dvakrát déle než dosavadním standardům. Vozy mají mít navíc čidla, která emise umožní kdykoliv zkontrolovat.

Autoři: Katarína Brezovská , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio