Je výsledek kodaňského summitu o klimatu zklamáním?

Foto: ČTK

Kodaňský summit o klimatu skončil o víkendu téměř bez úspěchu. Od úplného debaklu ho zachránila jen právně nezávazná Kodaňská dohoda, kterou si na největších znečišťovatelích vymohl americký prezident Barack Obama. I pro české ekology je kodaňský výsledek zklamáním. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Šlo o největší ekologický summit v historii, na který se sjely dvě stovky hlav států, šéfů vlád a dalších významných osobností z celého světa. Konference OSN o klimatu měla dospět k dohodě, která by nahradila Kjótský protokol z r. 1997. Politici a ekologové po dva týdny jednali o tom, jak zabránit dalšímu oteplování ovzduší, které může mít pro řadu zemí katastrofální následky. Vyspělé země přijely do Kodaně se slibem, že přispějí 23 miliardami dolarů na fond pro boj s klimatickými změnami. Země třetího světa však odmítaly, aby dostaly jen jakési "odškodné" za to, že průmyslové velmoci budou dál vypouštět škodlivé emise:

"Nabízejí nám v dohodě peníze, je to ale jako s Jidášem. Třicet stříbrných za zradu našeho lidu! Naše budoucnost není na prodej,"

Barack Obama,  foto: ČTK
vyjádřil postoj rozvojových zemí zástupce Tuvalu, ostrovního státu v Oceánii. Setkání hrozilo fiaskem, v poslední jednací den mu alespoň částečně zabránil americký prezident Barack Obama. Přiměl země jako Čínu, Indii nebo Brazílii, které spolu se Spojenými státy vypouštějí nejvíce škodlivých látek do ovzduší, aby uzavřely tzv. Kodaňskou dohodu. Podle ní by se mělo množství emisí redukovat do té míry, aby teplota na světě nestoupla o více než dva stupně Celsia oproti dobám před průmyslovou revolucí. Dohoda má však zásadní nedostatek: není právně závazná.

"Věřím, že to, čeho jsme v Kodani dosáhli, zdaleka není konec, ale jen začátek,"

uvedl Barack Obama. Podle českého ministra životního prostředí Jana Dusíka byla konference v podstatě promarněnou příležitostí:

"To očekávání bylo velké, všichni chtěli dosáhnout svého, problém ale byl v tom, že každý chtěl dosáhnout něčeho trochu jiného."

Podle dalšího člena české delegace, Pavla Zámyslického z ministerstva pro životní prostředí, se však podařilo v Kodani udělat alespoň první krok:

"V té dohodě jsou obsaženy věci, které se nepodařilo vyjednat za dva roky."

Podle ministra Dusíka může však k dalšímu pokroku dojít až na dalších konferencích o klimatu:

"Příští rok v červnu je technické zasedání, v prosinci je další zasedání v Mexiku. Třeba se podaří potvrdit to, čeho bylo dosaženo, a od toho se odpíchnou další jednání, protože ten soubor otázek je pořád stejně otevřený, jako od Bali."

Ve stejné době, kdy v Kodani končil summit o klimatu, prohlásil český prezident pro server FoxNews, že globální oteplování je "novým náboženstvím", nikoli vědou. Podle Klause přitom nejde o samotný růst teplot. Globální oteplování je jen prostředkem pro únik ze současné reality pro politiky, sdělovací prostředky a podnikatelskou komunitu.