Ekologickou havárii u Znojma způsobil vyjetý olej nebo mazut

Ekologickou havárii v katastru obce Oleksovice na Znojemsku má na svědomí nejspíše mazut nebo vyjetý olej. "Nebyl to naštěstí žádný jed a nejbližší vodárna je kilometr daleko," řekl ČTK starosta obce Zdeněk Koukal. Pracovníci z odboru životního prostředí ve Znojmě provedou ještě sondy. Neznámou látku, kterou dosud nezjištěný pachatel nechal vytéct v areálu bývalé obalovny firmy Colas, dále zkoumá i laboratoř.

O havárii informovaly v pátek Česká televize a zpravodajský server iDnes. Podle nich ze dvou úmyslně převrácených cisteren vyteklo asi 15.000 litrů ropných látek. Případ vyšetřuje policie, pachatel je však zatím neznámý.

"Kontaminovanou zeminu likvidovala v sobotu dvě auta s bagrem," uvedl Koukal. Odhadem deset až patnáct krychlových metrů pak odvážela specializovaná firma na skládku. Společnost Colas měla pozemek od obce v pronájmu, obalovna je však v likvidaci a nikdo v areálu nepracuje. Objekt je asi tři kilometry od Oleksovic. "Je to odvaha, přijet, urazit zámek, shodit cisterny a zase odjet," prohlásil starosta. Pachatelé podle něj ale zřejmě nepočítali s tím, že z pádem proražené nádrže chemikálie vytečou.

Násilné vniknutí do areálu podniku potvrdil médiím i ředitel závodu Jih společnosti Colas Petr Brunclík. Na rozdíl od starosty ale upozornil, že mazutu či vyjetého oleje se nikdo nepotřebuje zbavovat pokoutně. "Někdo se toho chtěl zbavit, možná z Rakouska a dostal zřejmě i slušně zaplaceno," uzavřel Koukal.