Skončila 13. česko-německá konference v Jihlavě

Jako velmi úspěšnou hodnotili účastníci třídenní 13. česko-německou konferenci, která v neděli skončila v Jihlavě. "Na jihlavských konferencích si cením toho, že se zde o problémech v česko-německých vztazích mluví zcela otevřeně, vyjadřují se obě strany a zároveň si naslouchají," řekl ČTK předseda spolupořádající Ackermannovy obce Walter Rzepka. Účastníci ocenili určitý posun v jednání oproti předchozím ročníkům. Obě strany se posle nich vzájemně chápou i v těch oblastech, v nichž spolu nesouhlasí. Podle Rzepky se rozhovory postupně přesouvají z ryze česko-sudetoněmecké problematiky k celkovému zlepšování vztahů mezi Čechy a Němci.

Ackermannova obec sdružuje katolicky zaměřené sudetské Němce. Podle Rzepky se zajímá o to, které konkrétní překážky je třeba odstranit z cesty, aby bylo možné usmíření mezi Čechy a vysídlenými Němci. Tím se podle něj liší od Sudetoněmeckého landsmanšaftu, který se na svých srazech jen utvrzuje v oprávněnosti svých požadavků vůči Čechům.

Podle člena nadační rady spolupořádající Nadace Bernarda Bolzana Jaroslava Šabaty by česká strana měla v rámci německo-polsko-českého jednání iniciovat společné prohlášení o Postupimské dohodě. Dohoda a z ní vyplývající akty by v něm byly označeny za výsledek historického vývoje s tím, že jejich zpětná revize nepřichází v úvahu. Pokud by Německo takové společné prohlášení odmítlo, "bylo by to aspoň jasné stanovisko", řekl Šabata.

Letošní ročník česko-německé konference se konal pod tématem Identita v nové střední Evropě. Mezi hosty a přednášejícími byli historici, politici i pamětníci obou stran a diplomatičtí zástupci Německa, spolkových zemí Bavorska a Saska, a dále Slovenska a Rakouska.