Ministerstvo vybralo další cizince, jimž umožní pracovat v Česku

Ministerstvo práce a sociálních věcí vybralo další cizince, kterým umožní pracovat v České republice. V rámci pilotního projektu, jehož cílem je přilákat do republiky zahraniční odborníky, dostalo šanci žít a pracovat v Česku dalších 33 Bulharů a dva Kazaši, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Kateřina Prejdová. Mezi nově vybranými účastníky je 12 zástupců technických profesí, čtyři pracují v managementu, tři ve zdravotnictví. Zbylí cizinci pracují v různých profesích. Zahraniční pracovníci jsou vybíráni podle věku, vzdělání, pracovních zkušeností, jazykových znalostí i podle rodinného zázemí. Česko zájemcům nezajistí zaměstnání, ubytování, vízum a další výhody. Vybraní cizinci budou moci po dvou a půl letech požádat o udělení trvalého pobytu.

Program byl zahájen v loni v červenci. Během tří výběrových kol dal úřad šanci téměř 150 zájemcům z Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu. Mezi úspěšnými uchazeči z posledního kola jsou zejména lidé, kteří žili a pracovali v České republice a přihlášku podali v Praze. Narozdíl od předchozích kol se nepřihlásili zájemci z Chorvatska, uvedla Prejdová.

Pětiletý projekt s názvem Aktivní výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, podílejí se na něm i resorty zahraničí a vnitra. Česko je první z postkomunistických zemí, která se snaží zahraniční odborníky cíleně získávat. Do budoucna se počítá s výběrem většího počtu zájemců, rozšířit by se měl i seznam zemí. Cizinci se mohli do projektu hlásit jak v Česku, tak také ve zemi prostřednictvím českých zastupitelských úřadů. Další výběrové kolo se uskuteční na konci dubna.