Odborníci: Koruna letos i přes počáteční pád posílí pod 32 Kč/EUR

I přes počáteční pád přinese letošní rok výrazné posílení české měny pod úroveň 32 Kč/EUR. Koruně pomůže vstup do Evropské unie, příliv zahraničních investic nebo chystané privatizace, shodli se ekonomové oslovení ČTK. Posílení koruny vůči euru uvítají zejména dovozci ze zemí Evropské unie, kteří za zboží zaplatí méně peněz. Naopak čeští exportéři na zpevnění měny prodělají.

Ekonomové slibovali posilování měny již od počátku roku. Místo toho však oslabila o další korunu a současná hodnota 33,30 Kč/EUR je nejslabší od listopadu 2001. "Z ekonomického pohledu zatím lednový vývoj žádnou katastrofu nepředstavuje," řekl Jan Vejmělek z Komerční banky a dodal, že trh překvapilo především prudké posilování eura k dolaru. "Naší půlroční cílové hodnoty bylo dosaženo za první dva lednové týdny," dodal. Zemi se také stále nedaří obnovit příliv zahraničních investic.

Oslabování měny prý skončí až v okamžiku, kdy se bude obchodníkům zdát koruna dostatečně levná. Podle hlavního analytika Ivo Nejdla je touto hranicí kurz 33,50 Kč/EUR, podle Vejmělka je krajní hranicí úroveň 33,80 Kč/EUR. Další měsíce by již měly přinést posilování měny. Podle Luboše Mokráše z České spořitelny bude motorem vstup ČR do Evropské unie a s tím spojený příliv přímých zahraničních investic. Pomůže prý také růst exportů. Dočasný propad měny přijde ve třetím čtvrtletí, kdy budou firmy se zahraničními vlastníky vyvážet své zisky a dividendy a koruna tak ztratí asi několik desítek haléřů.