Premiér se zajímá o zastavení sociálních dávek Červeňákovým

Premiér Vladimír Špidla se zajímá o důvody, které vedly ústeckou obvodní radnici k zastavení vyplácení sociálních dávek početné romské rodině Červeňákových. Jejich právní zástupkyně Klára Veselá-Samková předsedu vlády písemně požádala o schůzku. U právníků Úřadu vlády si proto nechal prověřit celý případ, řekla ČTK mluvčí vlády Anna Veverková.

Vyplácení sociálních dávek zastavila ústecká radnice poté, co Červeňákovi ohlásili přijetí odškodnění od státu. Stěžovali si totiž u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku na průtahy soudních jednání o jejich bydlení. Stát jim pak poslal 900.000 korun, aby projednávání stížnosti předešel. "Rádi mu (Špidlovi) náš postup vysvětlíme," informoval novináře starosta obvodu Ústí nad Labem-Střed Radek Vonka. Sociální dávky radnice ústeckého obvodu zastavila od 1. listopadu. Veselá-Samková se proti tomu vzápětí odvolala. Záležitost nyní zkoumá ústecký magistrát.

K případu se vyjádřilo i ministerstvo práce a sociálních věcí. "Podle nás úřad rozhodl správně. O dávkách sociální potřebnosti či sociální podpory se rozhoduje na základě příjmu. Tito lidé nějaký příjem měli. Je jedno, jestli je majetek v podobě materiální či peněžní," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Kateřina Prejdová. Podle informací ČTK se příslušné odpovědné orgány obávají, že by se případ mohl stát precedentem a o dávky a náhrady by se začali hlásit další zájemci.

Starosta Vonka uvedl, že Červeňákovi dluží městu 122.000 korun, z toho je dluh na nájemném 12.000 a zbytek činí penále. Tento dluh však advokátka romské rodiny zpochybňuje. Podle Vonky město část dluhu již vymáhá soudně, část si ještě ověřuje. Červeňákovi již nebydlí v obecních bytech. Dům s jejich byty město zhruba před rokem prodalo romskému podnikateli.

Rodina Červeňákových se na počátku roku 1993 odstěhovala na Slovensko, protože jim v Ústí údajně vyhrožovali jiní Romové. Protože neměli peníze, magistrát jim zaplatil jízdenky. Po několika dnech se ale rodina začala vracet, protože na Slovensku prý neměla kde bydlet a co jíst. Do bytů, které opustili v Ústí, se nastěhovat nemohli, protože byly zcela zdevastované. Město pro ně jiné bydlení nemělo, a tak nechalo opravit jeden dům. Do něho se Červeňákovi nastěhovali. Poté se několik let soudně domáhali lepších bytů, ale neuspěli. Proto se obrátili na štrasburský soud.