Nemocný Havel se cítí lépe, je trochu unaven; v pátek měl teplotu

Zdravotní stav Václava Havla, jehož trápí zánět průdušek, se zlepšil, v pátek ale měl zvýšenou teplotu. Bývalý prezident je stále doma, bere antibiotika a cítí se trochu unaven, řekl v sobotu Havlův tajemník Jakub Hladík. Bývalá hlava státu se ve čtvrtek kvůli potížím s dýcháním vrátila předčasně z Asie. Po návratu se exprezident podrobil vyšetřením a nyní je pod dohledem týmu specialistů.

Havlovi po příletu domů zrentgenovali lékaři plíce v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v pražské Krči. Poté byl propuštěn domů. Starají se o něj mimo jiné ošetřující lékař Tomáš Bouzek a plicní specialista Boris Šťastný. Podle Šťastného ovlivnily exprezidentův zdravotní stav klimatické změny a rovněž cesta letadlem.

Délku léčení není podle Hladíka možné odhadnout. Je ale jasné, že do svého úřadu ve Voršilské ulici nebude Havel moci nějakou dobu přijít. Pracovníci kanceláře jej proto s nejdůležitější agendou navštíví v pondělí v jeho střešovické vile.

Havel s manželkou Dagmar se vrátil do České republiky z Dillí, kde v pondělí převzal Mírovou cenu Mahátmy Gándhího. Manželský pár chtěl původně pokračovat z Indie v cestě po jihovýchodní Asii.

Havla trápí zdravotní potíže řadu let a bývá často hospitalizován. Jeho zdraví poškodilo vězení, kde za komunismu prodělal neléčený zápal plic. Exprezident mívá s dýcháním opakované problémy, podle lékařů trpí chronickou bronchitidou. Navíc mu před sedmi lety byla odebrána třetina plíce kvůli rakovině. Ta však nebyla způsobena kouřením, jak se často předpokládalo, uvedl podle Mladé Fronty Dnes Havlův operatér Pavel Pafko. Havel podle něj nad rakovinou už zřejmě definitivně vyhrál, protože nádor byl zachycen včas. Za dobu své prezidentské funkce, z níž odešel loni, strávil v nemocnici přes 200 dní. Nejvíce času, skoro 2,5 měsíce, pobýval na lůžku v roce 1998 kvůli akutní operaci tlustého střeva.