V Jaderné elektrárně Temelín skončila další prověrka MAAE

V Jaderné elektrárně Temelín skončila prověrka OSART, při níž experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) posuzovali, zda a jak elektrárna respektuje doporučení kontroly z února 2001. Ta hodnotila hlavně dodržování provozních a bezpečnostních pravidel. Posuzovala i schopnost společnosti ČEZ kvalitně a bezpečně provozovat již spuštěnou elektrárnu. Podle Johna Cooka, vedoucího pětičlenného týmu, který v Temelíně pracoval tento týden, přijalo vedení elektrárny řadu návrhů a doporučení. "Jejich realizace uspokojivě pokračuje ve všech záležitostech, na něž minulá prověrka upozornila, a svědčí o zodpovědné snaze pracovníků Temelína zajistit jeho úspěšný provoz," uvedl Cook.

Mluvčí elektrárny Milan Nebesář upozornil, že kontrola nebyla samostatnou prověrkou, nýbrž standardním pokračováním mise OSART, která se v Temelíně uskutečnila v roce 2001. Závěry této následné prověrky se budou opírat zejména o srovnání výsledků Temelína s bezpečnostními normami MAAE a zahraniční praxí. Tým MAAE nyní zpracoval dokument, který po dopracování a posouzení pracovníky agentury ve Vídni předloží české vládě.

Oba bloky jihočeské elektrárny, které jsou ve zkušebním provozu, pracují nyní na sto procent. Výkon obou turbogenerátorů se tak pohybuje kolem 1000 megawattů.