Po skandálním zájezdu navrhl šéf strážníků městu své odvolání

Ředitel městských strážníků v Olomouci Jiří Král dal v úterý odpoledne městské radě na zvážení své odvolání z funkce. Učinil tak poté, co vyšlo najevo pochybení městské policie při výběru účastníků cesty strážníků a středoškoláků k bezpečnostním složkám v Londýně. O jeho dalším osudu rozhodne vedení města 2. září.

"Nejsem si vědom žádného porušení zákonných norem či předpisů. Své pochybení spatřuji v tom, že jsem přecenil odpovědnost podřízených pracovníků při výběru složení delegace, která město reprezentovala... Zjištěné nedostatky jsem připraven řešit v organizačních a koncepčních změnách v činnosti Městské policie Olomouc," sdělil Král v dopise primátorovi Martinu Tesaříkovi (ČSSD). Podle Tesaříka Král skutečně pochybil, ačkoli neporušil předpisy či zákon. "Byl jsem zděšen, jakým neprofesionálním až manipulovatelným způsobem byla soutěž středoškoláků o zájezd do Londýna připravena. Soutěž skutečně nebyla objektivní, bylo porušeno základní nepsané pravidlo, že se soutěží neúčastní rodinní příslušníci," řekl ČTK.

Na návštěvu Metropolitní policie Londýn minulý týden vyjel služebně ředitel Král s dvěma podřízenými. Jela s ním i manželka a odvolaný tiskový mluvčí František Kovářík. Místo regulérně soutěžících středoškoláků zastupovali olomouckou mládež Králova dcera, dcera jeho sekretářky a příbuzný Kováříka ze Slovenska.