Velitel pražských strážníků skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě

Vladimír Kotrouš, foto: ISIFA/ VLP/ Holakovský Milan

Velitel Městské policie v Praze Vladimír Kotrouš je ve vazbě. V pondělí ho do ní poslal soud, aby nemohl ovlivňovat svědky. Policie šéfa pražských strážníků viní z korupčního jednání. Kotrouš údajně v pátek převzal úplatek.

Vladimír Kotrouš,  foto: ISIFA/ VLP/ Holakovský Milan
Ředitele pražských policistů Vladimíra Kotrouše zadrželi v pátek detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ten ho sledoval už delší dobu. Zásahová jednotka ho zatkla přímo na ulici. Informoval o tom server Lidovky.cz. Bez bližších podrobností to týž den potvrdil mluvčí Útvaru Pavel Hanták:

"Já v této chvíli nemám žádné informace o tom, že by již byly zahájeny úkony trestního stíhání konkrétních osob. A vzhledem k fázi trestního řízení, ve které se nacházíme, v této chvíli žádné podrobnosti či detailnější informace k celé záležitosti poskytovat nebudeme."

Kotroušovo zatčení vzápětí potvrdil i pražský primátor Bohuslav Svoboda s tím, že o důvodech zatčení ještě nic bližšího nevěděl. Činnost pražské městské policie ale podle něj tato událost nijak nenaruší.

Bohuslav Svoboda,  foto: ČTK
"Samozřejmě provoz je zajištěn, protože každý z velitelů městské policie má svého zástupce, takže jeho první náměstek převzal všechny funkce."

Pokud se informace o vzetí úplatku potvrdí, bude podle primátora Svobody s Kotroušem rovnou rozvázán pracovní poměr. Uvedla to mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Policie kvůli zadržení šéfa pražských strážníků prohledala ředitelství městské policie v Korunní ulici na Vinohradech i Kotroušův byt. Ještě během víkendu podal státní zástupce návrh na vzetí velitele městských strážníků do vazby. Obával se, že Kotrouš by mohl mařit vyšetřování a ovlivňovat svědky. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová:

Petr Hulínský,  foto: ČTK
"Je tu důvodná obava, že by mohl působit na nevyslechnuté osoby. Byl obviněn v souvislosti s korupčním jednáním, které se týká poskytování služeb městské policii. K právní kvalifikaci se v této chvíli nebudeme vyjadřovat z taktických důvodů."

Kotroušovo trestní stíhání překvapilo politiky včetně předsedy pražské sociální demokracie Petra Hulínského.

"Já bych to do něj nikdy neřekl, o to víc jsem zaskočen. Na druhou stranu primátor musí jednat okamžitě, je to jeho přímý podřízený. Primátor je nejvyšší velitel Městské policie v Praze. To znamená padni komu padni. Tak to přišlo a myslím, že to ukazuje na kvalitní práci policie."

Boris Šťastný,  foto: ČTK
Podobně reagoval i šéf pražské ODS Boris Šťastný.

"Zřejmě tato věc musí být závažná, vzhledem k okolnostem tohoto policejního zásahu. Není možné takovéto věci jakýmkoliv způsobem tolerovat. A věřím, že primátor z toho okamžitě vyvodí personální důsledky a celá věc bude jasně vyšetřena. A hlavně se brzy zveřejní, o co vlastně jde."

Městské policii Kotrouš velel od roku 2002, předtím byl deset let ředitelem obvodu Praha 6.