Smrti Roma v Teplicích si všímají světová média i Rada Evropy. Vyzývají k důslednému vyšetření

Místo zákroku policie v Teplicích

Smrt Roma, který zemřel v sobotu v Teplicích poté, co proti němu zasahovali policisté, začíná mít mezinárodní rozměr. Případu si všímají světová média, Rada Evropy i skupiny aktivistů.

Nejčastěji citují paralelu s případem černocha George Floyda, který zemřel ve Spojených státech poté, co mu policista dlouhé minuty klečel na krku. Řada zdrojů také připojuje amatérské video z policejního zásahu. Je z něj patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky.

Lékař konstatoval jako příčinu úmrtí předávkování drogami, což následně potvrdily i předběžné výsledky soudní pitvy. Podle policistů byl muž agresivní, strážníky poškrábal a pokousal.

Premiér a ministr vnitra se postavili za policisty

Policejní zákrok proti agresivnímu muži v Teplicích | Foto: Romea TV/YouTube

Na videu, které ze zákroku natočil svědek z blízkého domu, je vidět, že jeden z policistů muži klečí za krkem. Instruktor střední školy veřejnoprávní TRIVIS ve Vodňanech Stanislav Kazbunda vysvětlil, kdy policisté takto zasahují:

"Policisté tento typ zákroku používají v případě, kdy je třeba znemožnit agresivní osobě jakýmkoliv způsobem pohyb a zároveň, aby se ta osoba nemohla poškodit sama nebo ublížit i ostatním. Je to naprosto v souladu se zákonem o policii."

Za policisty stojí premiér Andrej Babiš z hnutí ANO a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD. Premiér na facebooku napsal, že pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie.

Amnesty International vyzývá k zákazu klečení na krku

Ředitelka české Amnesty International (AI) Linda Sokačová se na twitteru pozastavila nad tím, že předseda vlády děkuje policistům bez jakéhokoliv nezávislého a důsledného vyšetřování, zda jejich zákrok neměl, byť nepřímou, souvislost s úmrtím.

Zástupci Amnesty International v tiskové zprávě uvedli, že technika stlačení krku použitá policií během zatčení byla neuvážená, zbytečná a nepřiměřená. Vyzvali české úřady, aby používání takové techniky zakázaly, protože podle nich fatálně omezuje dýchání a může ohrozit život, zvlášť pokud je používáno několik minut. Pokud byl muž v Teplicích pod vlivem drog, nadměrné použití síly mohlo jeho stav zhoršit.

Rada Evropy: Záběry vyvolávají mnoho otázek

Foto: Ondřej Hájek,  ČTK

K bezodkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma Stanislava Tomáše v Teplicích vyzvala Rada Evropy. Mluvčí generálního tajemníka v prohlášení uvedl, že podle mezinárodní organizace jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek. A dodal, že organizace hraje dlouhodobě roli při ochraně Romů před diskriminací.

K vyšetření pak vyzvala i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková - a objektivní prozkoumání žádá i Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, říká její členka Alena Drbohlavová Gronzíková:

"Tam jsou domněnky, že došlo k pochybení, a je to třeba objasnit ve prospěch jedné či druhé strany, tedy těch pozůstalých nebo ve prospěch policistů."

Právě občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se distancovali i od výroků premiéra Andreje Babiše z ANO a ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD, kteří podpořili policisty. Svými výroky podle nich podkopávají důvěru v nestrannost vyšetřování.

O případu chtějí jednat němečtí Romové

Šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů hodlá o případu jednat s českým velvyslancem v Berlíně Tomášem Kafkou a také s německým ministrem zahraničí Heikem Maasem. Rada rovněž sdělila, že má v úmyslu obrátit se na českého ministra vnitra Jana Hamáčka.

Sobotní incident řeší také celý český internet. Další záznam se objevil na serveru iDnes.cz. Je z něj patrné, že muž vrazil dvakrát hlavou do zaparkovaného auta a poté se skácel k zemi. Videu předcházel záznam, který zveřejnila policie a byl natočený z jiného úhlu. V něm Tomáš do auta buší pěstmi.

Sestra zesnulého viní strážníky z vraždy. Na místě, kde její bratr zemřel, vzniklo pietní místo, kam chodí ostatní Romové zapalovat svíčky. Objevil se tam i nápis „Na romských životech záleží" odkazující na hnutí Black Lives Matter.

Ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že je připraveno v případě poptávky mezinárodních organizací prezentovat zjištění ohledně policejního zásahu v Teplicích i na mezinárodních fórech. Vyčká na výsledky šetření.