Povodňová sbírka "SOS Povodně" zatím vynesla 269 milionů korun

Dosud největší sbírkou společnosti Člověk v tísni se v její více než desetileté historii stala výzva "SOS Povodně" na pomoc lidem postiženým loňskými záplavami. Za rok vynesla 269 milionů korun a drobné dary stále přicházejí. Peníze šly přímo rodinám, jejichž obydlí velká voda poničila, na obnovu veřejných budov i na menší projekty. "Přestože v Čechách kultura dárcovství teprve vzniká, tak to ukázalo, že Češi jsou ve chvílích, kdy jsou přesvědčeni o tom, že je to potřeba, ochotni dávat," řekl hlavní koordinátor pomoci Šimon Pánek. Při záplavách na Moravě v roce 1997 společnost získala kolem 25 milionů korun. Podle Pánka to ale bylo dáno i tím, že Člověk v tísni byl tehdy znám jen pomocí do zahraničí.

Z nyní shromážděných peněz šlo zatím asi 152 milionů korun na příspěvky domácnostem. Dar dostalo 3170 rodin a jednotlivců a pohyboval se od 10.000 do 350.000 korun. Na 132 vybraných projektů veřejného zájmu společnost vyčlenila 99 milionů korun. Jde o opravy škol, domovů důchodců, sociálních domů, knihoven či mostů.

Jak dodal Šimon Pánek, při loňské povodni pracovaly státní úřady mnohem lépe než při záplavách na Moravě v roce 1997. Jeho kritiku si však instituce vysloužily za činnost po katastrofě: nedokázaly prý obyvatele dostatečně informovat. Lepší činnost úřadů při samotné povodni přičítá Pánek novému zákonu o integrovaném záchranném systému, který vznikl právě v reakci na zkušenost z roku 1997. Jednotlivé složky systému prý byly lépe provázané. Lze to dokumentovat na počtu obětí, kdy na Moravě jich bylo při o něco menších záplavách 56, loni kvůli povodni zemřelo 17 lidí, dodal Pánek.