Karlín: Většina lidí se vrátí do vyplavených obecních domů letos

Většina lidí z vyplavených bytů v obecních domech v pražském Karlíně by se měla vrátit domů do konce letošního roku. Na odstranění následků loňské povodně už radnice Prahy 8 vynaložila zhruba miliardu korun, tedy dvě třetiny z celkového odhadu škod na obecním majetku. Stamilióny dává na opravy v těchto měsících. "Snažíme se o to, aby Vánoce už lidé mohli oslavit doma," řekl ČTK starosta Josef Nosek.

Z Karlína a Libně bylo při povodni evakuováno asi 20.000 lidí. Na návrat do obecních bytů nyní čeká podle údajů radnice zhruba 700 nájemníků. V sousední Libni se už lidé do nově opravených bytů stěhují. Prvních 50 poškozených domů v Karlíně bude po rekonstrukci připraveno k návratu obyvatel koncem září, stejný počet o měsíc později. V Libni povodeň zasáhla asi 40 obecních domů, v Karlíně 130. Celkem v těchto čtvrtích zaplavila 1100 budov. Oprava osmi karlínských obecních domů, které jsou nejhůře staticky narušené, se podle vedoucího odboru pro obnovu Karlína a Libně Filipa Kouckého protáhne do příštího. O tom, jak to vypadá se soukromými domy, nemá radnice přesné zprávy. Někteří majitelé se prý snaží, někteří ne. Koucký ví o třech trestních oznámeních nájemníků na majitele domů, kteří se je údajně snaží vystěhovat.

Mezi soukromníky zatím radnice rozdělila asi 50 milionů korun z povodňového programu ministerstva pro místní rozvoj. Na další peníze z celkem požadovaných 258 milionů čeká. Na opravy svých domů bude radnice tyto dotace čerpat, až budou žádosti soukromých majitelů uspokojeny, podotkl Nosek. Loňská povodeň velmi zkomplikovala ekonomickou situaci radnice. Přes různé dotace a půjčky se jiné než povodňové investice podle Noska odložily, provádějí se jen nutné opravy. Jako příklad uvedl zateplení panelových domů v Bohnicích. "Osmička je stotisícové město, není to jen Karlín a Libeň," upozornil starosta. Několik desítek rodin se už do Karlína nikdy nevrátí. Čtyři domy se tu zřítily nebo musely být strženy. Podle Noska je však čtvrť lukrativní - zejména díky velkému rozvojovému území. "Jakmile se rozjede výstavba na Rohanském ostrově, Karlín se zdvojnásobí," uvedl. Loňskou povodeň v Karlíně a v Libni si mohou zájemci připomenout na výstavě několika desítek fotografií z té doby. Bude otevřena od středy v Grabově vile v úřední hodiny radnice. Expozice bude přístupná, dokud o ní bude zájem.