Součková plánuje, že lidé ročně zaplatí za péči do 2000 korun

Spoluúčast na zdravotní péči a lécích do souhrnné výše 2000 korun ročně by si lidé měli platit sami. V této částce by byly vedle doplatků na léky také poplatky za recept a návštěvu lékaře či pobyt v nemocnici. Po jejím vyčerpání by byla péče zdarma. Počítá s tím ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD), která na sobotním semináři v Lidovém domě seznámila se svými reformními plány ředitele nemocnic a spolustraníky.

"Není to v rozporu se sliby ČSSD, protože to bude vůči občanům sociálně citlivé," zdůraznila. Děti do 18 let by totiž neplatily nic a lidé v tíživé sociální situaci by mohli požádat o proplacení částky.

Součková zdůraznila, že pokud by se reforma neprovedla, do dvou let by nastaly velké problémy v dostupnosti péče. Právě opatření, která povedou k rozumnějšímu čerpání péče, jsou podle ministryně jednou ze součástí reformy. Součková počítá s tím, že spoluúčast pacientů stoupne do několika let z 8,6 procenta na 15, průměr Evropské unie se pohybuje kolem 25 procent.

Nadměrnému čerpání péče chce zamezit například tím, že by se platilo za recept. Lidem by se vyplatilo koupit si levný lék, například paralen za desetikorunu, než chodit pro recept zatížený dvacetikorunovým poplatkem. Systému by to přineslo úsporu 69 milionů ročně. Kdyby si lidé platili léky do ceny 50 korun, systém by uspořil 1,8 miliardy za rok.

Lidé by si také léků více vážili a správně je užívali. Nyní vracejí ročně do lékáren přípravky za čtyři miliardy, další léky však vyhodí. Odhaduje se, že za rok zůstávají nevyužity léky za sedm miliard. Náklady na léky tvoří přitom čtvrtinu výdajů zdravotního pojištění, které letos má na všechnu péči řádově 140 miliard. Součková chce těmito poplatky zbrzdit rostoucí výdaje pojišťoven a současně omezit počty návštěv u lékaře. Zatímco občané EU mají pět až sedm návštěv do roka, Češi 14 a v některých regionech podle ministryně i hodně přes 20.

Součková ujistila, že k těmto opatřením vůči pacientům hodlá přistoupit, až se jí podaří zrušit přebytečná akutní lůžka v nemocnicích a provést nutné změny v pojišťovnách.