Češi a Němci na hranicích chtějí uklízet společně

Češi a Němci podél česko-bavorských a česko-saských hranic chtějí vymyslet společný postup, který by uplatňovali při úklidu měst a zajišťování zimní údržby. Více než 50 zástupců měst, obcí a podniků se proto sejde v úterý a ve středu na Německo-českých Dnech úklidu v německém Hofu. Přeshraniční projekt, který iniciovala města Aš, Cheb a Hof ve spolupráci s informačním a dokumentačním centrem IDOR, financují sponzoři a bavorská větev Euregia Egrensis.

"Základní myšlenkou je dosáhnout stejných standardů v péči o čistotu a pořádek ve všech městech v příhraničí s ohledem na blížící se vstup do EU," uvádí dokument IDOR.

Hlavním tématem diskuse bude právní rámec ochrany životního prostředí na komunální úrovni a financování úklidu měst podle bavorských a saských modelů. Účastníci chtějí dále najít účinná preventivní opatření k likvidaci černých skládek ve městech. V areálu kongresové centra v Hofu budou Němci svým partnerům předvádět ukázky zásahů vozidel a strojů na úklid měst a zimní údržbu. V Hofu budou přednášet zejména experti z Karlových Varů, Plzně, saského Schwarzenbergu a bavorských měst Regensburg a Hof.