Příletové karty kvůli SARS mají být hotovy do týdne

Během následujícího týdne mají hygienici spolu se zástupci ministerstev zdravotnictví, vnitra, zahraničí a průmyslu dokončit přípravu evidenčních karet, které by pak cestující kvůli šíření nemoci SARS vyplňovali při příletu do České republiky. "Zavedou se tehdy, až to bude z epidemiologického hlediska v Evropě nutné," uvedl v neděli hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

O zavedení formulářů rozhodne hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Polanecký připomněl, že evidenční karty existují již nyní ve zhruba 70 procentech zemí, například ve Spojených státech, Británii, Španělsku, Argentině či na Kypru. Na SARS, neboli syndrom akutního respiračního selhání, zřejmě ještě dlouho nebude lék ani vakcína. "Jediné opatření je zatím izolace. K tomu ale potřebuji vědět, kdo kdy byl s kým ve styku, abychom dotyčného mohli izolovat," vysvětlil hygienik.

I z těchto důvodu nechápe Polanecký výtky českých ochránců osobních údajů, kteří tvrdí, že vyplňování dat odporuje zákonům. Předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Karel Neuwirt deníku Právo řekl, že ani podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ani podle cizineckého zákona nemohou chtít úřady po lidech osobní údaje jen proto, že překračují hranice státu.

"Jeho reakce se mi zdá podrážděná, zbytečná a hloupá, když je ve světě více než 5000 nemocných a 400 mrtvých," reagoval Polanecký. Obsah formuláře se ale bude konzultovat i s ochránci dat. Přistávací karty budou dostávat cestující již na palubě. "Budou se vyplňovat ještě před přistáním ze všech destinací, které existují na Ruzyň a na všechna další letiště, včetně sportovních," dodal Polanecký.

Na schůzce, která se má konat nadcházející týden, se upřesní vzhled karty, technologie distribuce a sběru a další detaily. Kartu by cestující odevzdal při pasové kontrole. Podle dosavadních informací do formuláře napíše své jméno, číslo pasu, zemi odletu, dobu pobytu v Česku a kontaktní adresu pro případ, že by někdo z letu onemocněl. Karty se mají uchovávat po inkubační dobu nemoci, tedy deset až 20 dní. Poté se skartují.

V České republice se zatím výskyt nemoci neprokázal. Na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka leží dva pacienti podezřelí z nákazy SARS. Jde o muže, který byl v Austrálii a během cesty přestupoval v Bangkoku, a ženu, která pobývala v Číně.