"Thajští vězni" jsou v bohunické věznici

Mluvčí věznice v Brně-Bohunicích Soňa Haluzová ukazuje budovu vězeňské nemocnice, kde probíhá karanténa Radka Hanykovicse a Emila Novotného, foto: ČTK

Čeští pašeráci drog jsou zpět v České republice. Skončilo tak mnohaleté úsilí českých diplomatů o vydání obou mužů, Radka Hanykovicse a Emila Novotného, k výkonu trestu do Česka. Kde jsou dnes a co s nimi bude? Více v rubrice Jaromíra Marka.

Bezpečnostní opatření běhěm transportu vězňů do ČR,  foto: ČTK
Když v polovině devadesátých let odjížděli oba muži do exotického Thajska, jistě neměli ani tušení, že zanedlouho bude jejich jména znát každý. Radek Hanykovics a Emil Novotný podlehli touze po snadném zbohatnutí a pokusili se propašovat z Thajska heroin. Novotný byl zatčen na letišti v Bangkoku v březnu 1995, Hanykovics o rok později. Thajské soudy původně oba odsoudily k padesátiletému vězení. Hanykovicsovi později královská amnestie snížila trest na polovinu, Novotnému pak na čtyřicet dva a půl roku. Nyní jsou už oba týden v českém vězení. Konkrétně na infekčním oddělení vězeňské nemocnice v Brně-Bohunicích. Více mluvčí bohunické věznice Soňa Haluzová.

"Byli umístěni na infekční oddělení. Jsou umístěni na nemocničních pokojích samostatně. Pokoje jsou podobné jako v běžné nemocnici s tím rozdílem, že dveře jsou stejné jako u cely. Po oddělení se mohou pohybovat doprovodu uniformovaných dozorců, kteří je předvádějí k lékařskému vyšetření. To už započalo, včetně laboratorních vyšetření."

Lze specifikovat na jaká onemocnění byli a budou vyšetřeni? Ptám se proto, protože oba strávili delší dobu ve vězení v jihovýchodní Asii, kde jsou některé závažné nemoci, např. SARS....lze alespoň potvrdit, že budou i na toto onemocnění vyšetřeni?

Bezpečnostní opatření běhěm transportu vězňů do ČR,  foto: ČTK
"Podle odborných lékařů představují největší riziko průjmová onemocnění, je zde riziko nákazy virovou hepatitidou A a E, vylučuje se onemocnění tuberkulózou. Stejně tak budeme dělat vyšetření na SARS. Podrobnější informace o zdravotním stavu je ale lékařským tajemstvím, jsou to citlivé osobní údaje."

I kdyby se u nich našlo nějaké závažné onemocnění, např. onen SARS, veřejnost by se to nedozvěděla?

"Každá lékařská diagnóza je součástí lékařského tajemství. Nelze poskytovat informace o zdravotním stavu žádné z osob, která je v českém vězení. Bylo by to součástí informačního embarga."

V jaké psychickém stavu se vrátili?

"Byla by spekulace vyjadřovat se jejich prvním reakcím. Absolvovali náročnou cestu z Thajska a cesta byla jistě plná emocionálních prožitků, ale je předběžné hodnotit psychický stav těchto osob."

Mluvčí věznice v Brně-Bohunicích Soňa Haluzová ukazuje budovu vězeňské nemocnice,  kde probíhá karanténa Radka Hanykovicse a Emila Novotného,  foto: ČTK
Jedním z posledních Čechů, který se setkal v thajském vězení s jedním s odsouzených, byl Pavel Zvolánek, kterého jsem zastihl na thajském Phuketu.

"Já jsem se s odstupem dvou let setkal s Emilem Novotným dvakrát. Poprvé to dopadlo tak, že jsme se dvě hodiny smáli. Když jsem přišel po dvou letech, bylo to v době, kdy je měli užuž převést a stále je nepouštěli, vypadal úplně jinak. Říkal, že už tam nechce být ani den navíc a já se mu popravdě ani nedivím. Mezi těma dvěma lety se jeho psychický stav velmi zhoršil. Myslím, že ten jeho převoz do Česka byl pro něj skutečně vysvobození, i když skončí znovu ve vězení."

Převozu obou odsouzeních do českého vězení předcházela dlouhá a složitá jednání. Česká republika a Thajsko uzavřely bilaterální smlouvu, česká strana musela navíc potvrdit vysoké tresty pro oba muže. Více soudce Nejvyššího soudu Karel Hasch.

"Nejvyšší soud uznal rozsudek soudu Thajského království na území ČR. To znamená, že může pokračovat proces, v jehož závěru bude převoz obou odsouzených do ČR. Nejvyšší soud v tomto případě změnil svoji judikaturu, dříve vycházel z právního názoru, že lze uznat cizí rozsudek jen tehdy, když mezinárodní smlouva umožňovala snížit trest podle našich pravidel. Nyní se však změnil právní řád a trestní řád umožňuje vykonat v ČR trest, který převyšuje českou úpravu."

Trest, který by za podobný drogový delikt hrozil v Česku je nanejvýš patnáct let, oběma však zbývá odsedět ještě mnohem více. Hanykoviczovi 17 a Novotnému ještě dokonce 34 let. Jejich šance na zkrácení pobytu za mřížemi není valná. Nejdříve mohou být propuštěni po uplynutí dvou třetin trestu. Jak potvrdil už dříve Václav Klaus, nemohou počítat ani s prezidentskou milostí.