Čeští pašeráci drog vymění thajské vězení za české

Záběry ČT z Bangkoku, kde 12.1. v centrální thajské věznici Bang Kwang thajská imigrační policie a čeští diplomaté převzali před převozem do Prahy Emila Novotného (vlevo) a Radka Hanykovicse odsouzené v Thajsku za pašování drog k vysokým trestům, foto…

Osm let strávených v obávané thajské věznici Bang Kwang mají za sebou dva čeští pašeráci drog Radek Hanykovics a Emil Novotný. Thajské vězení teď vymění za české. V jejich případě jde o vůbec první naplnění vzájemné smlouvy o převádání vězňů. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Záběry ČT z Bangkoku,  kde 12.1. v centrální thajské věznici Bang Kwang thajská imigrační policie a čeští diplomaté převzali před převozem do Prahy Emila Novotného  (vlevo) a Radka Hanykovicse odsouzené v Thajsku za pašování drog k vysokým trestům,  foto: ČTK
Návratu obou pašeráků drog z vězení, kde podle svědků vládnou extrémně tvrdé podmínky, předcházelo několik let diplomatického vyjednávání s Thajskem. Výsledkem byla smlouva o předávání vězňů. Thajsko však trvalo na uznání trestů, které vynesly jejich soudy. Aby bylo možné smlouvu uzavřít, zavázala se Česká republika k jejich respektování. Problémem je, že se výrazně liší od českého právního řádu, kde je za drogové delikty možné uložit maximálně patnáctiletý trest vězení. Emil Novotný byl přitom v Thajsku ve svých devatenácti letech odsouzen na 50 let a po královské amnestii mu byl trest snížen na 42,5 roku. Na padesát let byl odsouzen i Radek Hanykovics. Tomu byl trest snížen na polovinu. Český soud musí rozsudky potvrdit a pak, jak dodala mluvčí vězeňské služby Jana Jodlová, oba pojedou do vězeňské nemocnice na vyšetření.

"Vězni budou po příletu převezeni do karantény, ve které budou po nezbytně nutnou dobu. V tomto případě záleží na jejich zdravotním stavu i na tom, jak dlouho bude eventuálně léčba trvat."

Právě zdravotní podmínky jsou v thajských věznicích zlé. Emil Novotný, který byl v thajském vězení i pravidelným posluchačem našeho vysílání, zažil, jak kolem něho umírají mladí lidé. Také bratr Radka Hanykovicse Jan uvedl, že je rád, že oba trest stráví v lidských podmínkách, neboť na začátku se zdálo, že není žádná naděje. Jak může pobyt v thajské věznici působit na psychiku obou vězňů, byla moje otázka pro psychologa Karla Humhala.

"Já jsem viděl fotky v novinách. Myslím si, že v moc dobrém psychickém stavu nejsou. Taková doba vězení, ještě v takových podmínkách, určitě zanechá těžké stopy na psychice. Pokud zůstanou ve vězení, tak já si myslím, že to nepochybně povede časem, protože oni se ocitli ve vězení jako velmi mladí, takže to asi natrvalo poznamená jejich psychiku a charakter."

Záběry ČT z Bangkoku,  kde 12.1. v centrální thajské věznici Bang Kwang thajská imigrační policie a čeští diplomaté převzali před převozem do Prahy Emila Novotného  (vlevo) a Radka Hanykovicse odsouzené v Thajsku za pašování drog k vysokým trestům,  foto: ČTK
Jejich tresty jsou vyšší, než třeba tresty vrahů. Nedomníváte se, že to může vést k nějakému pocitu nespravedlnosti nebo úplné rezignace?

"To určitě. Oni se sice dopustili závažných trestných činů a já souhlasím s tím, že by nebylo radno dělat z nich nějaké hrdiny nebo oběti, ale na druhé straně si myslím, že člověk v tomhle věku přece jenom jedná dost neuvážlivě a to by se mělo nějakým způsobem zvažovat. Nepochybně tak jako si myslím, že nebyli schopni ještě v době, kdy spáchali ty trestné činy plně domyslet následky svého počínání, tak si myslím, že zcela určitě musí trpět pocity nespravedlnosti nebo nějakého ne zcela fér odsouzení."

Jak hodnotíte diskuse, které se v souvislosti s jejich převozem objevily v novinách? Například v Mladé frontě Dnes se objevilo, že většina lidí podporuje nezkrácení trestu.

"Je to odraz postoje společnosti k téhle problematice. Lidé se bojí nebezpečí drog a proto zaujali tento tvrdý a negativní postoj k tomu, aby byli tihleti chlapci nějak propuštěni dříve z vězení."

Novotný i Hanykovics byli svými rodinami finančně podporováni, neboť za peníze je možné si koupit v thajském vězení řadu věcí - například léky nebo potraviny. Novotnému zbývá za mřížemi ještě 34 let, Hanykovicsovi 17. Kdy opustí brány věznic se zatím neví. Může jim být odpuštěna jedna třetina trestu, v úvahu připadá i jeho prominutí či přerušení ze zdravotních důvodů nebo amnestie. Další možností je prezidentská milost. Kdyby však přišla příliš brzy, mohlo by to být vnímáno jako obcházení smlouvy, řekl soudce nejvyššího soudu Karel Hasch. Do podobné situace se může totiž dostat i jiný český občan a mohl by pak mít uzavřenou cestu domů.