Česká republika se bojí nové formy zápalu plic

foto: ČTK

Z Asie se šíří nová forma zápalu plic. Projevuje se jako chřipka s vysokými horečkami a způsobuje dýchací problémy. Jelikož svět dosud nezná na tuto novou nemoc lék, může být i smrtelná. V České republice není dosud hlášen jediný nemocný, přesto jsou zavedena přísná hygienická opatření.

foto: ČTK
Nejméně deset let nebyly v České republice zavedeny tak přísné hygienické opatření, které se zaměřují hlavně na Ruzyňské letiště v Praze. Pro cestujícího nebo člena posádky, u něhož se v průběhu letu z Číny či dalších asijských zemí do Prahy objeví teplota a potíže s dýcháním, zajistí správa letišť přistavení sanitky a převoz na infekční oddělení pražské nemocnice na Bulovce. Nové bezpečnostní opatření platí už od pondělí. Podle Michaela Víta, hlavního hygienika, je přesto velmi pravděpodobné, že se infekce objeví i u nás.

"Bude-li takový pacient na palubě, bude informováno letiště a my přistavíme infekční sanitku, která nemocného převeze do zdravotnického zařízení. To onemocnění se lze zvládnout, ale ne tou běžnou terapií, na kterou jsme při onemocnění plic zvyklí."

foto: ČTK
Neznámou infekční chorobou, nazývanou SARS, což anglicky znamená těžký akutní respirační syndrom, dosud ve světě onemocnělo kolem 150 lidí a devět z nich zemřelo. Nejvíce nemocných je v Číně, Vietnamu a Singapuru. Odborníci zatím mnoho nevědí o původu nemoci, která odolává antivirové léčbě i antibiotikům. První případ, u kterého je podezření, že jde o neznámý nebezpečný druh zápalu plic se objevil v Británii, což potvrdilo i britské ministerstvo zdravotnictví. Jaký je zdroj nákazy, taktéž zatím nikdo neví. Podle odborníků se nový virus šíří tradičně vzduchem. Proto v Thajsku, Honkogu, Číně začali mnozí lidé nosit roušky přes ústa. Země v Evropě se snaží infekci předcházet především opatřeními na letištích. Zabránit, aby se virus dostal z letiště mezi obyvatele. Podobná opatření už fungují jinde ve světě. Nový virus zápalu plic se totiž začíná stávat světovou hrozbou. Jelikož zákeřné onemocnění se šíří zejména v zemích východní a jihovýchodní Asie, světové letecké společnosti, které létají do těchto rizikových oblastí, varují pasažéry před možným nakažením. I úřady doporučují odložit cestu do zasažených států. Podle Světové zdravotnické organizace zemřelo na následky nové formy zápalu plic nejméně devět lití, dva z toho v Kanadě. V pondělí byl zřejmě zaznamenán první pacient i v Evropě, konkrétně v Německu.