Oba bloky Jaderné elektrárny Temelín pracují na plný výkon

Oba bloky jaderné elektrárny Temelín pracují od sobotního odpoledne poprvé na 100 procent a turbosoustrojí vyrábí kolem 2000 megawatthodin elektrické energie. Elektrárna tak podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře po takřka 17 letech od vydaní stavebního povolení a následné výstavbě dosáhla maximálního výkonu. Dva temelínské bloky tak vyrobí při plném výkonu zhruba 48.000 megawatthodin elektřiny za den. Jejich jedenáctidenní produkce pokryje roční spotřebu města se 100.000 obyvateli, tedy například nedalekých Českých Budějovic.

O výstavbě jaderné elektrárny Temelín, původně ještě se čtyřmi bloky, bylo rozhodnuto po výběru staveniště v roce 1980. V roce 1982 byl uzavřen kontrakt na dodávku tehdy sovětského technického projektu. Úvodní projekt 1. a 2. bloku byl generálním projektantem Energoprojektem Praha zpracován v roce 1985 a stavební povolení bylo vydáno v listopadu 1986. Vlastní stavba provozních objektů byla zahájena v únoru 1987.

Po listopadu 1989 vláda přehodnotila spotřebu energie v České republice a v březnu 1993 rozhodla o dostavbě temelínské elektrárny pouze v rozsahu dvou bloků.

Oba bloky elektrárny provázela během energetického spouštění řada problémů, které byly jednou z příčin vzedmutí vlny odporu především ze strany rakouských protiatomových aktivistů. Poté, co se česká vláda v takzvané dohodě z Melku zavázala oboustranně si s Rakouskem vyměňovat informace o výstavbě elektrárny, protesty odpůrců Temelína výrazně ztratily na předchozí intenzitě.