ROI reorganizuje, Romové však o vlastní politickou stranu nestojí

Před členstvím ve vlastní politické straně dávají čeští Romové přednost aktivitám napříč politickými subjekty. Romští spoluobčané mají podle některých svých představitelů velký zájem o politické a společenské dění v zemi. V současnosti se však angažují především v občanském sektoru; v ČR totiž existuje pouze jedna romská politická strana - Romská občanská iniciativa (ROI), která však prochází dlouhodobější reorganizací.

"Romové jsou dnes členy snad všech politických stran, nejvíce sociální demokracie. Mladí lidé nechtějí vstupovat do strany, která je zdiskreditovaná a nemá jasno, jako je to v případě ROI," uvedla Jarmila Balážová z romského sdružení Dženo.

Z čela ROI nedávno odešel její předseda Štefan Ličartovský, jenž čelí několika trestním oznámením kvůli podvodným prodejům bytů. Současné vedení v pátek informovalo, že na nadcházející krajské konferenci počátkem května hodlá reorganizovat všechny místní i krajské organizace.

Dnes je v ROI organizováno asi 2500 lidí a iniciativa získala v loňských parlamentních volbách 523 hlasů, tedy 0,01 procenta. Zreorganizovaná strana chce více spolupracovat s romskými sdruženími a v budoucnu vytvořit Romský národní sněm. Podle úřadujícího předsedy ROI Miroslava Kariky bude hlavní prioritou sociální politika.