Hladovky proti Temelínu skončily bez většího úspěchu

Rakouští odpůrci atomové energie ve čtvrtek ukončili protestní hladovku proti Temelínu u spolkového kancléřství ve Vídni. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámila šéfka Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Mathilde Hallaová spolu s dvojicí mužů, kteří v půstu zbyli z původně čtyřčlenné skupiny.

Hallaová ČTK později potvrdila, že čtvrtkem končí letošní série protitemelínských hladovek a odpůrci jaderných elektráren zvolí napříště jinou strategii. Demonstranti si totiž nedokázali od vlády vynutit příslib rozhodnějšího boje proti atomu a nezískali ani větší pozornost rakouských sdělovacích prostředků.

"Hladovka je skončená, odpor proti atomu ale pokračuje," prohlásila veteránka protiatomového hnutí na bizarní tiskové konferenci, která se uskutečnila pod širým nebem před budovou kancléřství. Za stolem, který zdobila kromě květin, chleba a velikonočního beránka také lidská lebka, vedle ní usedla trojice mužů a jedna žena, kteří hladovku zahájili 4. dubna. Sami "hladovkáři" uznali, že jejich nátlaková demonstrace v karavanech v centru Vídně nevedla ke kýženému úspěchu. Ze strany vlády se sice dočkali návštěvy státní tajemnice resortu sociálních věcí Ursuly Haubnerové, ta ale zastupuje stranu svobodných (FPÖ), která má ve vládě mnohem slabší slovo než lidovci (ÖVP) kancléře Wolfganga Schüssela.

Hallaová se snažila ujistit, že konec hladovek v žádném případě neznamená "rezignaci" boje proti atomu. Budeme pokračovat v tlaku na politiky prostřednictvím veřejnosti, uvedla. Maria Fellnerová ze Salcburské platformy proti atomovému nebezpečí doplnila, že odpůrci atomu se nezřeknou ani právních žalob v souvislosti s Temelínem.

"Svůj cíl máme neustále před očima," tvrdila Irene Winklerová, která z hladovky odpadla v neděli po fyzickém zhroucení. Několik dnů po ní ukončil půst ze zdravotních důvodů Alois Lengauer. Také Andreas Reimer a Thomas Neff, kteří deklarovali odmítání pevné stravy až do čtvrtka, hovořili před novináři o značné tělesné slabosti.