Hvězdami slavností na Hradě budou Tříska, Langmajer a Stropnický

Hvězdami Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě budou vedle Jana Třísky také Jiří Langmajer a Martin Stropnický. Kromě čtyř desítek repríz Krále Leara, který se stal hitem loňské sezony, totiž tento festival nabídne i novou inscenaci Hamleta, jejíž protagonisté se v pondělí setkali ve Švandově divadle v Praze na první čtené zkoušce. ČTK to řekla mluvčí slavností Pavlína Fechterová. Hamlet sedmý ročník slavností zahájí 27. června. V polovině července se na čtyři dny přesune do Brna, pět srpnových představení se uskuteční v Bratislavě. Král Lear s Janem Třískou se bude hrát od poloviny července celý měsíc. Od 26. do 30. srpna bude hostovat v Brně," uvedla Fechterová.

Inscenaci Hamleta nastuduje pro imaginativní prostor Nejvyššího purkrabství režisérka Lucie Bělohradská. Langmajer ztvární titulní roli, postavu královraha Claudia ztělesní držitel Thálie Martin Stropnický. V ansámblu, který spolu odehraje kolem 45 představení, jsou i Petra Špalková (Ofélie), Tomáš Pavelka (Guildenstern), Jan Teplý ml. (Laertes), Vladislav Beneš (Polonius) a Hana Maciuchová v alternaci s Evou Salzmannovou (Gertruda).

Podle režisérky má princ dánský hledat odpověď na otázku, zda být či nebýt v současném světě. "Jestli se mi Hamlet povede, mám šanci konečně se dostat mezi velký kluky," řekl Langmajer, s nímž Bělohradská úspěšně spolupracovala v Divadle pod Palmovkou (Caligula, Oidipus). Langmajer si troufá bez alternace odehrát jak Hamleta, tak pokračovat v Králi Learovi, v němž loni exceloval jako princ Edgar. Jevištní prostor nově ztvární scénograf Ondřej Nekvasil. Má mu vévodit moderní skleněný dům vyrůstající z původní kamenné stěny, v jehož patrech se příběh odehraje. Zkoušky pod střechou budou pokračovat do 15. června. Pak se herci přesunou na Pražský hrad, kde po nocích absolvují závěrečný finiš.

Podle producentů Alexeje Pyška a Michala Rychlého z agentury Schok počítá i letošní ročník s hosty. Středočeské divadlo Kladno uvede koncem srpna komedii Jak se vám líbí a tragédii Romeo a Julie. Britskou verzi Hamleta přiveze do Prahy TNT Theatre Britain - The American Group Theatre v režii Paula Stebbingse.