Mobily v rukou dětí umožňují spojení s rodiči, ale lákají zloděje

Rodiče, kteří se domnívají, že koupí mobilního telefonu podstatně zvýší ochranu svých dětí, mají pravdu jen zčásti. Mobil sice umožňuje neustálé spojení mezi rodiči a jejich nezletilými potomky, ale dítě se právě kvůli němu může stát terčem útoku zlodějů. Někdy je dokonce oloupí jejich vrstevníci pod pohrůžkou násilí, upozornili na webové stránce ministerstva vnitra Tomáš Koníček a Pavel Kocábek z odboru prevence kriminality.

Nezletilí zloději podle nich spoléhají na to, že nejsou trestně odpovědní, a ukradené přístroje klidně obratem vymění za drogy. Policisté zaznamenávají případy, kdy k dítěti přistoupí mladistvý a požádá ho, zda si může zavolat. Jakmile má ale mobil v ruce, rychle s ním zmizí, varují odborníci.

Většina dětí podle nich vnímá mobil jako prostředek k tomu, aby byli "in"; navíc jim umožňuje hrát hry a posílat textové zprávy. Přitom vůbec nevnímají své bezprostřední okolí, mobilní telefon je totiž zcela "pohltí" a zaměstnává.

Problém s pouličními krádežemi mobilních telefonů podle expertů vnitra jen pouhé nabádání dětí k obezřetnosti nevyřeší. I dospělí musejí být všímavější a při podezření účinně reagovat. Zloději si podle odborníků vybírají především místa, kde je velké množství lidí pohromadě - třeba tramvaje, autobusy, metro, obchodní domy, fotbalové a hokejové stadiony. Kapsáři pracují většinou ve skupinách; někdy pro svou strategii zneužívají i děti. Řešením je mít mobilní telefon neustále pod dohledem, ne zastrčený v batohu na zádech, míní Kocábek s Koníčkem. Bezpečnější je podle nich nosit také mobil ve vnitřních náprsních kapsách kabátu či bundy nebo v pouzdře na opasku kalhot, než v zadní kapse.

Mobilní telefon zbytečně nikde neodkládejte a nenechávejte ho ani volně v automobilu, zní další z rad. Děti by měly být při manipulaci s přístrojem ostražité a rozhodně se nemají chlubit tím, že vlastní "nejnovější model". I při pokusu o krádež okamžitě uvědomte policii, doporučují dětem i jejich rodičům pracovníci vnitra.