Ve Vsetíně bez mobilů. Telefony omezují na školách i v jiných zemích

Žádné hraní s mobilem během vyučování, žádné natáčení spolužáků nebo učitelů. Vsetín rozhodl o zákazu mobilních telefonů v době vyučování na základních školách. Radní letos v červenci uložili ředitelům škol, aby zákaz zabezpečili prostřednictvím školních řádů.

Mikuláš Bek | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V odůvodněných případech, například kvůli zdravotním omezením, mohou existovat výjimky. Ministr školství Mikuláš Bek (za STAN) v reakci na rozhodnutí radnice dříve uvedl, že vytváření umělé bariéry mezi školou a realitou nepovažuje za šťastné. Některým rodičům se rozhodnutí města nelíbí.

Jiří Novosad | Foto: ZŠ Vsetín Sychrov

Jak uvedl například zástupce ředitele ZŠ Sychrov Jiří Novosad, škola hledá řešení, jak by mělo uzamykání vypadat: "U nás prakticky v každé třídě je asistent pedagoga, a protože je s tou třídou pořád, tak by mohl mít na starosti skříňky."

Uzamykatelné skříňky do některých škol nedošly

Skříňky však do některých škol nedošly. Podle lidoveckého starosty Jiřího Čunka, který kandiduje v krajských volbách a obhhajuje post senátora, se totiž dodávka zpozdila. Důležité je, že zákaz platí, a týden zpoždění podle něj nehraje roli. Děti tak budou mobily zatím zamykat jen na školách, kde už skříňky dřív měly, třeba na základní škole V Luhu.

Jiří Čunek | Foto: Roman Verner,  Český rozhlas

Jediná věc, které se ředitel školy Petr Kořenek obává, že za přístroje škola ponese odpovědnost: "Zůstane ve školním řádu, že telefon není pomůcka, ale tim, že určíme místo pro jeho odkládání, poneseme za něj zodpovědnost."

Petr Kořenek | Foto: ČSSD

Průzkum agentury Ipsos pro operátora T-Mobile v roce 2018 ukázal, že proti používání mobilních telefonů dětmi ve školách jsou dvě třetiny rodičů, mezi učiteli je počet příznivců a odpůrců mobilů vyrovnaný. Minimálně třetina kantorů v hodinách totiž používá internet v mobilu k výuce. Nejčastěji se internet v mobilech používá pro výuku cizích jazyků a pro využití interaktivních aplikací. Zhruba čtvrtina učitelů vnímá jako problém používání mobilů o přestávkách.

Zákaz mobilů platí v řadě dalších zemí

Zákaz mobilních telefonů se už v některých zemích zavedl. Od letoška platí v Nizozemsku, a to i na středních školách. Také ve Španělsku roste počet regionů, které omezují používání mobilů na základních školách. Ve Francii v téměř 200 základních školách budou muset děti uložit své mobilní telefony do skříněk. Pokud se takzvaná digitální pauza osvědčí, bude zákaz telefonů touto formou od ledna 2025 platit ve všech základních školách ve Francii.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Zákaz platí s přestávkou už od roku 2007 v Itálii. V Portugalsku jsou telefony zakázané některé dny v měsíci. V Německu neexistují žádná formální omezení, ale většina škol zakázala používání mobilních telefonů a digitálních zařízení ve třídách s výjimkou vzdělávacích účelů.

V USA by se brzy mohla stát Kalifornie pátým státem USA, který vyžaduje od škol, aby omezovaly žáky v užívání mobilních telefonů. K podobným opatřením přistoupili zákonodárci v Indianě, Minnesotě, Ohiu a Virginii, informuje deník Los Angeles Times.