První muzeum mobilních telefonů možná vznikne na Třebíčsku

Ilustrační foto: DataHamster, Flickr, CC BY-NC 2.0

Mobily nás sice provázejí teprve pár desetiletí, a už budou mít své muzeum. Před rokem se ho rozhodl založit Zdeněk Lukavec z Třebíče. Bude tak první v zemi.

Nokia 5110,  foto: Denis Apel,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 2.0 DE

I když sběratel běžně využívá nejmodernější mobilní telefony na trhu, před několika lety se začal poohlížet po starších modelech. Zpočátku nechtěl nic víc, než si znovu pořídit asi šest telefonů, které od mládí vlastnil, a vystavit si je v kanceláři své firmy.

"Na to retro se zapomnělo. Napadlo mě pořídit si svůj první telefon z dob mládí a tak to celé začalo. Byla to Nokia 5110. Věci, které jsou dneska v telefonu samozřejmostí, tenkrát vůbec nebyly."

Jeden z prvních telefonů dnes stojí 3,5 tisíce euro

Kdo prožil 90. léta, pamatuje si podnikatele, kteří chodili, dá se říci s kufříky, a to byly první mobilní telefony. Máte něco takového?

Jeden ze série modelů Nokia Talkman,  foto: krystof.k,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

"Kufříkové telefony samozřejmě ve své sbírce mám. Nejstarší model mám z roku 1987. A je to Nokia Talkman 320 F, který váží 4,7 kilogramů, což je dnes nepředstavitelné, když si vezmete, že dnes váží telefony pár dekagramů."

Máte nějaký vysněný telefon, který byste chtěl?

"Je to Nokia Senator. Je to jeden z prvních kufříkových telefonů. Sehnat tento telefon je hodně náročné. Pokud se nějaké dochovaly, tak jsou cenově dost nedostupné. Poslední model, který jsem našel, se prodává kolem 3,5 tisíce euro."

Retro verze webových stránek připravovaného muzea

Telefony představí v létě v Hrotovicích na Třebíčsku

Zdeněk Lukavec,  archiv Zdeňka Lukavce

Podstatná část sbírky Zdeňka Lukavce jsou funkční přístroje značky Nokia. Sbírku poprvé představí o prázdninách.

"Plánovaná výstava je 22. srpna na akci Hrotovický koločas. Tam bude část exponátů. Ale spíš než na výstavy bych se chtěl zaměřit na muzeum, kde telefony budou vystaveny a nebudou se přenášet. V současnosti jednáme s městem Hrotovice u Třebíče o prostorech v místním zámku."

Akce Hrotovický koločas je spojená se srazem veteránů a dává pravidelně prostor i sběratelům, takže do retro výstavy mobily dobře zapadnou. Zdeněk Lukavec není sám, sběratelství mobilních telefonů láká stále víc lidí.

10
49.108039810000
16.059951770000
default
49.108039810000
16.059951770000