Koalice: Nájmy jsou ještě dva až tři roky zralé na regulaci

Stanovení nájemného je ještě zhruba dva až tři roky zralé na přechodné období před jeho deregulací. Zároveň je však potřeba připravit pole k této deregulaci nikoli na centrální úrovni, ale v pravomoci jednotlivých obcí. "Varianta je nastavena tak, že je přijatelná i pro opozici, tedy ODS a KSČM," řekl ČTK po koaličním jednání na Úřadu vlády náměstek ministra financí (MF) Jaroslav Šulc. Informace rovněž potvrdil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Obě ministerstva, která se přela o úroveň uvolnění nájemného, mají nyní vypracovat společný návrh do vlády zhruba do tří týdnů. Příslušný zákon by potom mohl vstoupit v platnost v polovině letošního roku. Cenové moratorium přitom platí do 20. března, takže do platnosti zákona kabinet zváží, zda moratorium prodlouží či zvolí jiný postup.

Během uvedeného přechodného období by mělo nájemné růst asi analogicky se současným zdražováním. Za loňský rok přitom tyto ceny stouply asi o sedm procent, za posledních 12 let podle MF asi o 940 procent, v Praze dokonce až o 1500 procent.

Česká republika vstoupila do roku 2003 bez právního předpisu, který by nájemné reguloval. Ústavní soud totiž loni v listopadu cenový výměr MF zrušil. Majitelé domů si to vyložili tak, že je možné nájemné i jednostranně bez souhlasu nájemníků zvýšit. Vláda se proto na konci prosince rozhodla k uvalení tříměsíčního moratoria na nájemné, aby zabránila nepřehledné situaci a ochránila nájemníky.

V sousedním Německu je tvorba nájemného v podstatě volná, avšak regulační prvky přesto obsahuje. Zákon o nájemním právu umožňuje ročně zvyšovat nájemné maximálně o deset procent. Sociálně potřební mají možnost získat sociální byty a příspěvky na bydlení.

Ve Francii je stanovení nájemného rovněž v zásadě volné, trh s byty je však svázán množstvím předpisů, především k ochraně nájemníka. Každoroční zvyšování nájemného není nijak výrazné, neboť jej u soukromých bytů omezuje index stanovený státním statistickým ústavem INSEE.