Nájemné se bude zvyšovat

0:00
/
0:00

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna schválením příslušné předlohy i s doporučeními Senátu. Přijetí tohoto zákona zřejmě pomůže při případné obhajobě České republiky před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku, kde je projednávána žaloba zhruba tří tisíc majitelů domů.

Zákon, vrácený Senátem, v Poslanecké sněmovně podruhé prošel díky vládní koalici. Zásadně proti byli opoziční občanští demokraté. Podle jejich poslankyně Zdeňky Horníkové zákon stále neřeší nastartování trhu s byty i pro sociálně slabší skupiny: "Co tento zákon splnil jednoznačně, je zdražení nájemného, a řekla bych, že v sobě obsahuje prvky, které Ústavní soud již několikrát kritizoval, kde je nerovnoprávné postavení vlastníků a nájemníků. Myslím, že lze očekávat připomínky právě v tomto duchu, že zákon může být znovu zákonem protiústavním."

To ale odmítá ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Zákon hájí jako průlomový a oblasti bytové politiky: "Po létech planých diskusí se konečně sněmovna rozhodla schválit deregulaci nájemného. Jsem přesvědčen, že další vývoj jednoznačně prokáže náš názor, že ten zákon nejenom není protiústavní, ale že konečně umožní v České republice nastolit normální poměry i v oblasti deregulace nájemného."

Regulované nájemné se vztahuje na 750 tisíc bytů, což je zhruba pětina bytového fondu v Česku. Stát počítá s příspěvkem na bydlení pro sociálně slabší lidi. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková nám řekla, jak se bude rozdělovat: "Náklady na bydlení bude řešit jako dosud dávka státní sociální podpory, což je příspěvek na bydlení, ale jinak propočítávaný. Nově se bude zohledňovat nejen příjem domácnosti a její velikost, ale také její náklady na bydlení. Kromě toho bude rozdílné náklady na bydlení v různých regionech České republiky řešit i zákon o pomoci v hmotné nouzi formou nové dávky - doplatku na bydlení."

A kdo může s tímto doplatkem počítat?

"Bude určen lidem, kteří skutečně budou mít velmi nízký příjem. Ten doplatek na bydlení bude čistě v kompetenci obcí. Je to jednoduše proto, že obce skutečně znají náklady na bydlení ve svém regionu a určitě je přínosnější řešit to regionálně než z centra jednou dávkou, která bude mít stejnou výši."

Majitelé bytů zákon o nájemném označují za protiústavní, protože si sami nemohou určit výši činží. Říkají, že s výjimkou Prahy a části Brna jim činže neumožní pokrýt náklady na běžné opravy a údržbu. Kvůli regulaci nájmů majitelé podali ke štrasburskému soudu přes 3000 stížností. Očekává se, že je soud začne projednávat letos.