Nemovitosti v Česku dál zlevňují. Ceny klesají hlavně u domů a starších objektů

Ceny bytů a domů v Česku dál klesají. Potvrzují to data realitních společností v Česku. Byty proti rekordním cenám z loňského jara zlevnily o stovky tisíc korun. Ještě rychleji zlevňují domy. Podle makléřů za tím stojí drahé a méně dostupné hypotéky, kvůli kterým výrazně ubylo zájemců o vlastní bydlení.

„Dříve, když člověk nastavil správnou kupní cenu, tak se v podstatě nemovitosti obchodovaly v řádu týdnů. Teď jsme spíš na řádu měsíců až právě i za cenu snižování cen nemovitosti,“ řekl Českému rozhlasu viceprezident Realitní komory České republiky Jiří Macháč.

Podle dat realitních kanceláří zlevnily některé nemovitosti ve vybraných lokalitách o víc než deset procent. Ze čtvrtletní analýzy společností Bezrealitky a Maxima Reality vyplývá, že největší cenový propad je u nemovitostí, které můžou mít nějaké nevýhody - třeba starší byty v méně atraktivních lokalitách.

Ilustrační foto: Tama66,  Pixabay,  Pixabay License

„Nůžky mezi jednotlivými byty se na trhu nepřestávají rozevírat. Ceny klesají výhradně tam, kde má nemovitost některý z handicapů - například velkou dojezdovou vzdálenost, je před rekonstrukcí nebo v energeticky nehospodárné budově," přiblížil Hendrik Meyer, generální ředitel skupiny European Housing Services (EHS), která zahrnuje společnosti Bezrealitky i Maxima Reality.

Ještě více než byty přitom zlevňují rodinné domy. Zatímco byty se prodávají o čtyři procenta levněji než o rok dříve, domy o osm procent.

„Úrokové sazby jsou na sedmi procentech, tak se vlastně velmi rapidně snížil počet lidí, kteří mají našetřené miliony na nemovitost. A i když třeba mají bonitu, nemohou si ten dům dovolit. U dražších nemovitostí rapidně – až o 90 procent – klesl zájem ze strany potenciálních zájemců, protože vlastně na to nemají našetřeno,“ uvedl hlavní ekonom portálu Videobydlení.cz Jakub Veverka.

Podle odborníků bude trend poklesu cen nemovitostí nejspíš pokračovat i v nejbližší době.

„Jestli se nic zásadně nezmění v tom trendu, budou ceny nemovitostí ještě nějakou dobu klesat. Pak dojde k tomu, že přece jenom existují investoři, kteří mají peníze schované a ti budou zase využívat snížených cen, za ty nemovitosti nakoupí, budou je třeba pronajímat a víceméně se zase časem hodnota nemovitostí vrátí zpátky,“ dodal Jiří Macháč.

Zhoršená dostupnost vlastního bydlení

Česká národní banka ve své zprávě o finanční stabilitě z poloviny prosince upozornila, že cenová dostupnost vlastního bydlení v Česku zůstává významně zhoršená. Ve zprávě píše, že pro domácnost s průměrnými příjmy byly v polovině loňského roku ceny bytů nadhodnocené v průměru o 60 procent.

Ilustrační foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague Int.

„To značí, že vzhledem k úrovni příjmů v tomto období, požadovaným úrokovým sazbám z úvěrů na bydlení a předpokládanému vývoji ekonomiky je mediánová domácnost schopna při dluhovém financování dosáhnout na průměrný byt jen při podstupování značného rizika budoucího nesplacení přijatého dluhu. Bezpečně dosažitelné tak jsou současné ceny bytů jen pro úzkou skupinu vysokopříjmových domácností,“ napsala ČNB ve zprávě.

Podle realitních odborníků bude i v letošním roce pokračovat trend posledních let, tedy rostoucí poptávka po nájemním bydlení. V tomto směru se Česko zřejmě bude stále víc přibližovat západním zemím, kde 40 až 50 procent lidí bydlí v nájmu. V Česku je to v současnosti okolo 25 procent.