Na cenově dosažitelný byt je i několik desítek zájemců

Foto: Archiv ČRo - Radio Praha

Bydlení v Praze se pro mnohé stává nedostupné. A to hlavně pro mladé lidi. Navíc od října budou přísnější hypotéky. Výrazně rostou i nájmy.

Foto: Archiv ČRo - Radio Praha
Od října nesmí splátky hypoték přesáhnout 45 procent měsíčních výdělků, a objem půjček devět čistých ročních příjmů. Kvůli tomuto požadavku by na hypotéku nemuselo od října dosáhnout kolem pětiny lidí, kteří by ještě nyní měli šanci. Další alternativou je nájemní bydlení. V Praze je však nájemné tak vysoké, že na něj někteří vynaloží až poloviny svých příjmů.

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK dokonce devět z deseti mladých lidí označilo cenu a dostupnost bydlení v české metropoli jako nejzávažnější problém. Poměr příjmů a nákladů na bydlení tak ovlivňuje i rozhodování o místě bydliště nebo pracoviště. Mladí lidé utratí za bydlení v Praze až polovinu svých příjmů. Ti starší pak zpravidla dvě pětiny.

"Vývoj na trhu bydlení v Praze není pro mladé rodiny příznivý. A to hned z několika důvodů. Strukturální problém na straně nabídky na trhu s nemovitostmi znamená, že se staví méně, než jaká je poptávka. To způsobuje následně růst cen. Dále Česká národní banka zvýšila spoluúčast vlastních prostředků při pořízení nemovitosti hypotékou až na dvacet procent z pořizovací ceny, což je v hlavním městě i několik stovek tisíc korun," vysvětluje Jakub Veverka, ředitel portálu Videobydlení.cz.

Brno dohání Prahu

Foto: Nenad Maric,  Pixabay / CC0
Češi jsou navíc ojedinělí v Evropě svou touhou něco vlastnit - tedy hlavně nemovitosti. Podobné situaci jako je Praha se blíží i Brno, kde sídlí řada společností a vysokých škol. Podle realitních kanceláří na tom budou v budoucnu stejně i velká města jako jsou Hradec Králové, Plzeň nebo třeba Mladá Boleslav.

Podle dat společnosti Fincentrum Hypoindex nemovitosti meziročně podražily asi o 15 procent. V Praze nejsou výjimkou ani ceny nad 100 tisíc korun za metr čtvereční nového bytu. Ceny pronájmů pak dosahují 300 korun za metr čtvereční.

"V zajímavých lokalitách, například u metra jsou malé byty ještě dražší. Menších bytů, tedy cenově dosažitelných, je v nabídce velmi málo. Na každý takový byt zaznamenáváme i několik desítek zájemců," dodává Tereza Vrzáková z realitní společnosti Re/MAX.

Martin Fojtík,  foto: archiv Fincentra
Ceny nájmů v praze se většinou pohybují kolem 18 tisíc korun. Podle cenové mapy společnosti Videobydlení.cz však nejsou v centru Prahy výjimkou ani ceny nad 32 tisíci korunami. Nejméně naopak zaplatíte na Vysočině a v Ústeckém kraji, kolem osmi tisíc měsíčně.

Podle Martina Fojtíka, provozního ředitele společnosti Fincentrum Hypoindex by pomohla částečná regulace trhu. Nulová regulace je u krátkodobého bydlení typu Airbnb, což zvyšuje ceny nájmů.

"Když budeme podporovat turismus v míře, ve které ho dnes podporujeme, tak se dostaneme do situace, že začneme vytlačovat původní obyvatele Prahy na její okraj, a město se vylidní."

Navíc podle Fojtíka porostou ceny v Praze v první polovině příštího roku až 7 procent.