Rýsuje se obrat? Ceny bytů v některých městech začaly klesat, zároveň stoupá jejich počet k prodeji

Ceny bytů v Česku sice v letošním 2. čtvrtletí meziročně stouply o 13 až 27 procent, ale například v Brně a Hradci Králové za toto období o jedno až dvě procenta klesly. Znamená to obrat v cenách nemovitostí?

Jan Martina | Foto:  Česká televize

Údaje vyplývají z analýzy společnosti FérMakléři.cz. Zároveň stoupá množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji. Podle statistik webu GarantovanyNajem.cz je jejich počet nejvyšší za osm let. Například v Praze bylo bytů k prodeji o 50 procent víc a v Brně dokonce o 100 procent. V Praze se tak nyní prodává kolem 7 tisíc bytů a v Brně 1300. Potvrzuje to oblastní ředitel pro Prahu z MM Reality, Jan Martina.

"Najednou najdete pět bytů 3+1 v pražských Modřanech v panelové zástavbě. Před zhruba třemi měsíci jste takové byty mohli najít pouze dva."

Lumír Kunz | Foto: ČT24

Při meziročním srovnání nejvíc zdražily byty v Ústí nad Labem, a to o 27 procent. V Olomouci a Českých Budějovicích byl meziroční růst cen 24 procent. Naopak nejméně zdražily byty v Praze a Brně, konkrétně o 13 a 15 procent.

Ale když se srovnají dvě po sobě jdoucí tvrtletí, ceny už stagnují nebo dokonce klesají. Je možné, že data za třetí čtvrtletí ukáží mezikvartální pokles cen v řádu procent, upřesnil jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

Řada rodin na hypotéky nedosáhne

Ceny bytů jsou však stále vysoké. Díky inflaci a hlavně rostoucím úrokům hypoték se mnohým lidem rozplývá vidina vlastního bydlení. Ještě před pár lety byly úroky pod dvěma procenty, dnes se šplhají nad šest procent. To potvrzuje Josef Janoušek, ze srovnávače hypoték Klikoun.cz.

Ilustrační foto: Alexandr Podvalnyj,  Pixabay,  Pixabay License

"Před rokem dosáhla průměrná rodina s dvěma dětmi na hypotéku kolem šesti milionů korun. Nyní stejná rodina dosáhne na hypotéku ve výši 4,5 milionu korun. To je o 1,5 milionu méně než před rokem. S růstem cen nemovitostí a nákladů je vlastní bydlení pro mnohé rodiny nedosažitelné."

Dřív byl byt v nabídce pár dní, někdy dokonce pár hodin. Teď se doby prodejů prodlužují na tři až šest měsíců. Ti, kteří chtějí prodat rychle, musí zlevňovat.

Zdeněk Štourač | Foto:  RE/MAX

A kdo v současné době byty kupuje, vysvětluje Zdeněk Štourač ze realitní kanceláře Remax G8.

"Dnes kupují převážně nemovitosti ti, kteří opravdu chtějí bydlení pro sebe, investorů je velmi zřídka."

Lidé, kteří už ve vlastním bydlí, mohou zjistit, že se jim měsíční splátka hypotéky po uplynutí fixace výrazně zvýší a v souvislosti s dalšími výdaji nebudou schopni splácet. I to může zvýšit počet prodávaných nemovitostí.