Ceny nemovitostí v krajích rostly rychleji než v Praze. Zdražují hlavně na horách

Špindlerův Mlýn, foto: Ondřej Tomšů

Ceny nemovitostí v krajích rostly poprvé od roku 2015 rychleji než v Praze. Rozdíl je však stále výrazný. V hlavním městě se ceny bytů od roku 2010 zvýšily o 75 procent, zatímco v regionech o třetinu.

Špindlerův Mlýn,  foto: Ondřej Tomšů
Důvody růstu domů a bytů v regionech vysvětluje Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří:

"Sledujeme přesun zájmu těch, kteří nakupují byty pro investiční účely, do regionů, protože v Praze díky vysokým cenám už postrádá smysl byty na investici nakupovat. Dalším důvodem může být změna poptávky těch, kteří chtějí koupit byt pro trvalé bydlení. Ceny v Praze a velkých městech jsou pro ně nedosažitelné, a tak se také soustřeďují na nákup v regionech."

Ceny kromě velkých měst rostou například v Plzni, Mladé Boleslavi či na Orlicko-Ústecku, kde je rozsáhlý automobilový průmysl.

Nemovitosti na horách zdražily za čtyři roky až o polovinu

Zdražují také nemovitosti na českých horách. Za poslední čtyři roky až o polovinu. Třeba horský apartmán v Krkonoších stojí v současnosti skoro stejně jako nový byt v Praze, říká manažerka společnosti M&M Reality Renata Lichtenegerová.

"V rámci Krkonoš jsou nejžádanějšími lokalitami Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou či Rokytnice nad Jizerou. Pro srovnání například průměrná cena pozemku ve Špindlerově Mlýně se pohybuje okolo 5 tisíc korun, zatímco třeba ve Vrchlabí stojí pozemky maximálně 2 tisíce korun za metr čtvereční."

Ceny rostou i v Beskydech nebo v Jizerských horách. To, že se mnohé hotely mění v soukromé apartmány, ale brzdí rozvoj turistického ruchu, uvedl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot:

"Vznikají tzv. studené postele, ze kterých ta obec nic moc nemá. Musí zajišťovat odvoz odpadu, silnice, čistírnu odpadních vod a podobně. Na druhou stranu se ty osoby, které tam bydlí, neúčastní toho místního života. Má to vliv na úbytek ubytovací kapacity, která je potřebná z hlediska cestovního ruchu."

Mezi zájemci převažují Češi, některé budovy ale kupují i Němci nebo Nizozemci.