Nemovitost jako investice. Zájemců v Česku dál přibývá

Sídliště Letňany, pohled od konečné stanice metra trasy C

Češi v posledních letech příliš neutrácejí, někteří mají peníze na účtech, většina ale zkouší investiční příležitosti. Někdo inklinuje ke zlatu, někdo k akciím a někdo k nemovitostem. Právě nemovitosti se v poslední době staly oblíbenou investicí v Česku. Každý čtvrtý dům nebo byt na tuzemském trhu je určený k zhodnocování peněz majitele.

Ilustrační foto: Yoosaf Abdulla,  Pixabay / CC0

Právě velký zájem lidí ukládat si své úspory do bytů nebo domů je spolu s nedostatkem nemovitostí v Česku důvodem růstu jejich cen. Trend nezměnila ani epidemie koronaviru. Za poslední rok jejich ceny vzrostly podle společnosti Deloitte o necelých sedm procent. Ve srovnání s rokem 2014 jsou ale vyšší o téměř 90 procent. Například v Praze, kde je nedostatek bytů největší, vyšel metr čtvereční v novém bytě v průměru na 120 tisíc korun.

Přesto nákupy bytů za účelem investice rostou. Ze studie analytické společnosti CEEC Research vyplývá, že lidé v Česku v průběhu pandemie nakupovali kvůli zhodnocení svých úspor o 23 procent bytů víc. Podle Marcely Fialkové, mluvčí středoevropské developerské společnosti Urban Developers and Investors, bude zájem o investiční byty pokračovat i letos.

Ilustrační foto: Muntzir Mehdi,  Pixabay / CC0

„Ceny pražských bytů se totiž už dostaly téměř mimo možnosti střední třídy. Koupit si byt na vlastní bydlení si tak v Praze může dovolit jen málokdo. Byty kupují hlavně ti, kdo je dál pronajímají. A tento trend v důsledku pandemie ještě posílil. Logicky v době nejistoty lidé hledají možnosti, jak své úspory bezpečně uložit,“ vysvětlila Českému rozhlasu.

Osm z deseti zákazníků jsou Češi

Poptávka po nemovitostech na investici podle Jan Řežába, zakladatele a majitele společnosti JRD Group, roste od roku 2017.

Jan Řežáb,  foto: archiv JRD Group

„To znemožňuje kupovat byty koncovým klientům, kteří v bytech bydlí. Zároveň tu máme ve společnosti přebytek kapitálu. A to jak mezi lidmi, tak mezi firmami. Tento kapitál hledá bezpečné uložení. Velmi dobrým uložením je koupě bytu, která má sice nižší výnos, ale velkou bezpečnost. A důsledek těchto jevů je ten, že se zvyšuje procento investičních bytů a tedy i podíl nájemního bydlení,“ řekl Českému rozhlasu.

Z aktuální studie developerských společností, kterou zpracovala společnost CEEC Research, vyplývá, že osm z deseti kupců bytů na investici jsou Češi. Ze zahraničních investorů jsou to nejčastěji Slováci, Rusové nebo obyvatelé asijských zemí.

A investoři vstupují i na trh s chatami a chalupami, které kupují s plánem je pronajímat. Zájem je hlavně o rekreační objekty či byty v Krkonoších a na Šumavě, ale i o Jeseníky nebo Beskydy.