Boom skončil. Češi se začali svých chat a chalup zbavovat

Akce, výrazná sleva, snížená cena. V inzerátech realitních kanceláří se stále častěji objevují slova, která by se tam ještě před pár měsíci, ale i lety, jen těžko vyskytovala. Češi kvůli současné krizi začali prodávat své rekreační nemovitosti. Klesá také jejich cena

Ještě před několika měsíci, v době covidové pandemie, když se nemohlo cestovat a platily různé uzávěry, lidé chtěli utéct blíž k přírodě, a tak si začali pořizovat chaty a chalupy. Zájem byl tak obrovský, že když se na realitních serverech objevil rekreační objekt na prodej, byly ihned desítky zájemců. Ceny nemovitostí se až zdvojnásobily.

Ilustrační foto: Miloš Turek,  Radio Prague International

Po dvou letech ale boom skončil a situace se obrací. V důsledku drahých energií, vysoké inflaci i růstu úrokových sazeb některé domácnosti už nezvládají platit provoz svých rekreačních objektů, a tak se jich zbavují.

„Chat a chalup se zbavují za prvé domácnosti, které je kupovaly v posledních třech čtyřech letech. To byly takové ty impulzivní, neuvážené, často i naivní nákupy, kdy domácnosti byly ochotny přeplácet. Chalupa se pro ně teď stala velkou dírou v rozpočtu,“ řekl Českému rozhlasu František Brož ze serveru Bezrealitky.

Pokles cen

S vyšší nabídkou také klesají ceny rekreačních nemovitostí. Přesto jsou stále o něco vyšší než před pandemií. Oproti loňsku jsou podle portálu Videobydlení.cz o 20 procent nižší. Záleží ale na lokalitě a stavu nemovitosti.

Ilustrační foto: ŠJů,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

„Například ceny chat, tedy takových těch menších objektů nezateplených, s horším přístupem, obvykle jsou součástí chatové nebo zahrádkářské kolonie, tak ty předloni rostly třeba o 20 procent a teď se v cenách propadají o více než třetinu. Chalupy v dobrých regionech zatím opticky cenu drží, ale majitelé jsou připraveni jednat, takže tady se budeme bavit pravděpodobně o 15 až 20procentním poklesu,“ vysvětlil Brož Českému rozhlasu.

Výrazné zlevnění rekreačních nemovitostí nelze podle odborníků očekávat u objektů v oblastech s možností celoroční rekreace. Především v Krkonoších, na Šumavě, v Orlických horách nebo Jeseníkách.

Do nabídek realitních kanceláří se teď dostávají třeba i hotely, penziony nebo apartmány. Podle hlavního ekonoma společnosti Videobydleni.cz Jakuba Veverky totiž jejich provozovatelé nemají peníze na další fungování a pronájem se jim už nevyplatí.