Ceny nemovitostí dál rostou, v Praze novostavby zdražily o třetinu

Ceny domů a bytů v Česku dál rostou. V loňském roce se zvýšily nejvíce v celé Evropské unii a trend zdražování pokračuje i v letošním roce. Ve velkých českých městech v letošním prvním čtvrtletí zdražily o desítky procent. V Praze podle dat developerských společnosti Trigema, Skanska a Central Group zdražily za tuto dobu nové byty o 30 procent.

Příčin rekordního růstu cen novostaveb v hlavním městě je několik. Jde o zdlouhavé vydávání stavebních povolení, nižší nabídka bytů způsobená nejen inflací a výší hypoték, ale i zdražením stavebních prací, materiálů a energií. Růst cen podpořila i epidemie koronaviru a také válka na Ukrajině.

„Což jsou vlastně dvě věci, které výrazně narušily dodavatelsko-odběratelské vztahy. To má samozřejmě za následek a špatnou dostupnost a prudký růst cen stavebních materiálů. Některé stavební komponenty vzrostly od začátku roku o desítky, některé i o stovky procent,“ vysvětlil Českému rozhlasu analytik společnosti central Group, Ondřej Štastný.

V prvním čtvrtletí letošního roku se tak průměrná cena za metr čtvereční v pražských novostavbách vyšplhala na téměř 146 tisíc korun. To je skoro o třetinu víc než před rokem. Z dalších měst cenově dohání Prahu jen Brno. Tam stouply ceny bytů meziročně o pětinu. Za metr čtvereční u nové bytové jednotky tam chtějí developeři 120 až 130 tisíc korun.

Z analýzy developerských společností vyplynulo, že v Praze prakticky nejsou v nabídce byty s cenou pod 100 tisíc korun za metr čtvereční, naopak objevují se i byty za téměř 250 tisíc za metr čtvereční.

„Před čtyřmi lety bychom takovou věc nepředvídali. Pokud bude pokračovat zdražování, tak pravděpodobně bude střední třída rozhodovat, zda si byt koupí, nebo půjde do nájmů, a spíš vyjde nájem," řekl předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

Jiná skladba kupujících

Foto: Engoman23,  Wikimedia Commons,  public domain

Poptávka po nových bytech tak v posledních měsících slábne. Po vypuknutí válečného konfliktu lidé začali vyčkávat na další vývoj událostí, v březnu tak realitní trh zažil ochlazení. Za první čtvrtletí se v Praze prodalo celkem 1050 nových bytů, což je nejméně od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy se jich prodalo 1100.

V kombinaci se stoupajícími hypotečními sazbami a také inflací se proměňuje i skladba kupujících.

„Mírně ubylo klientů čerpajících hypotéky, které jsou v současné době dražší, ale na druhé straně roste počet lidí, kteří do koupi bytu ukládají své úspory. Protože se bojí jejich znehodnocení. Zároveň sledujem stáe větší zájem institucionálních investorů, kteří často kupují celé projekty a byty v nich poté přetáčí do nájemního bydlení,“ popsala Českému rozhlasu situaci mluvčí společnosti Trigema Petra Martínková.

Právě zájem o nájmy v poslední době roste a roste také jejich cena. „Ceny nájmů se ještě zvýší. Začnou se samozřejmě dorovnávat poměr hypoteční splátky versus nájemné. Lidé se budou vracet ke kupování nemovitostí, protože svým způsobem nic jiného jim nezbyde. Těm, kteří budou chtít bydlet. Spíše se myslím, že se začnou chovat trochu jinak. Že začnou snižovat své nároky na bydlení,“ řekl Českému rozhlasu Plus ředitel developmentu a staveb společnosti Bidli Roman Weiser.

Kupující podle něj například nebudou trvat na určitých dispozicích nebo vzdálenosti od velkých měst.