Nemovitosti v Česku navzdory koronavirové krizi dál zdražují

Ceny bytů, rodinných domů a pozemků navzdory druhé vlně epidemie prakticky v celém Česku i nadále rostou. A to ještě rychleji než v předešlém období. Ve třetím čtvrtletí zdražily podle Hypoteční banky nejvíc pozemky a byty. Podle banky je to způsobeno jak doznívající odloženou poptávkou, tak přetrvávající nedostatečnou nabídkou.

Foto: Michaela Vydrová,  archiv ČRo

Díky dosud příznivému vývoji nezaměstnanosti, zrušení daně z nabytí nemovitosti a také klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů je podle Hypoteční banky poptávka po nemovitostech i přes nejistý vývoj ekonomiky stabilní. Růst cen nemovitostí se tak ani ve třetím čtvrtletí nezastavil. U bytů se podle banky meziročně vyšplhal na 12 procent.

Podle dat portálu Realitymix teď stojí průměrný šedesátimetrový byt v krajských městech přes čtyři miliony korun. V Praze, kde metr čtvereční vyjde na zhruba 95 tisíc korun, přes 5 milionů.

„Byty zdražovaly ve všech krajích, nejvíce v Libereckém a Ústeckém. Praha naopak vykázala menší růst. V hlavním městě se silně projevuje obecný trend stoupajícího podílu investičních nákupů, v současnosti je to až polovina," uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Důvody zdražování

Miroslav Duda,  foto: Alžběta Švarcová,  archiv ČRo

Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Miroslava Dudy je důvodů, proč byty dál zdražují, několik. "Prvním faktorem je, že bytů je stále nedostatek. Tím druhým je, že lidé nyní daleko více investují raději do nemovitostí než do akcií. Třetím faktorem je, že si lidé stále více uvědomují potřebu zajistit pro své potomky bydlení," vysvětlil Českému rozhlasu.

Češi totiž i nadále preferují vlastnické bydlení a nákup nemovitostí považují za bezpečnou investici. Růst cen tak pokračuje i u rodinných domů. I když jeho tempo je podle Hypoteční banky meziročně nejnižší. Ceny rodinných domů meziročně stouply o 9,1 procentního bodu. Nejvíce se pak staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna.

Foto: 13902,  Pixabay / CC0

"Poptávka po rodinných domech mírně roste, zájem je zejména o nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, pravděpodobně i kvůli stále častější možnosti práce z domova," uvedl Němeček. Stejně jako v předešlém období pokračuje podle něj zvýšený zájem o chaty a chalupy. "A zajímavé je, že průměrnou cenovou úroveň 80 až 90 tisíc korun za metr čtvereční atakují i některé horské apartmány, pravděpodobně kvůli současnému ztíženému cestování do zahraničí," dodal.

Pokles cen až příští rok

Tomáš Kadeřábek,  foto: archiv Asociace developerů

Výkonný ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek si myslí, že byty budou nejspíš zdražovat i v příštích čtvrtletích. Ceny by podle něj mohly klesnout jen v případě, pokud by koronavirová krize byla dlouhá a hodně by kvůli ní stoupla nezaměstnanost. "Pokud by k něčemu takovému došlo, tak to samozřejmě na ceny nemovitostí bude mít vliv. Protože se omezí množství lidí, kteří o ně mají zájem. A to se samozřejmě projeví na cenách."

Podle expertů Hypoteční banky čeká realitní trh do konce roku zpomalení růstu cen, v některých regionech může dojít i ke stagnaci. Plošný pokles cen ale podle nich pravděpodobně nastane až v první polovině příštího roku, dosáhnout může 3 až 9 procent.