Nemovitosti jsou atraktivní

Ceny nemovitostí v Česku stále rostou. Odborníci tvrdí, že cena za byt v panelovém domě se někde vyšplhala tak vysoko, že už nemůže být řeč o dobré investici. A to se týká i pozemků. Ještě před čtyřmi lety se daly nejdražší pozemky v Praze koupit za 1600 korun. Nyní je metr čtvereční až šestkrát dražší. Příčinou je podle odborníků jednak nedostatek vhodných parcel, jednak pak obava lidí ze vstupu do Evropské unie.

Ceny nemovitostí v Česku stále rostou. Odborníci tvrdí, že cena za byt v panelovém domě se někde vyšplhala tak vysoko, že už nemůže být řeč o dobré investici. A to se týká i pozemků. Ještě před čtyřmi lety se daly nejdražší pozemky v Praze koupit za 1600 korun. Nyní je metr čtvereční až šestkrát dražší. Příčinou je podle odborníků jednak nedostatek vhodných parcel, jednak pak obava lidí ze vstupu do Evropské unie. A ta se týká i nemovitostí. Lidé uvažují tak, že po vstupu do unie bude všechno ještě dražší, protože se přihrnou zástupy cizinců, kteří budou chtít skupovat domy, byty a pozemky. Existuje ale ještě další příčina. Jak připomíná Markéta Šichtařová, analytička VolksBank, ceny nemovitostí dnes rostou i ve vyspělých zemích.

"V současné době je ve světě velmi těžké investovat. Úrokové sazby klesají na minimum, akcie se propadají na úplné dno, a tak je jenom málo možností, kam uložit své úspory. Proto se stávají nemovitosti velmi populární, jako alternativní investice."

Markéta Šichtařová ale zároveň upozorňuje, že současný cenový boom u nemovitostí začíná vyvolávat obavy.

"Mnohé velké mezinárodní organizace, jako třeba Mezinárodní měnový fond, mluví o tom, že by brzy mohla nastat krize na trhu nemovitostí a že by ceny mohly prudce poklesnout. Pravděpodobně ten pokles na světových nemovitostních trzích přijde už v příštích měsících. V České republice se toho ale ještě teď obávat nemusíme."

V souvislosti s růstem cen nemovitostí se stále častěji hovoří o umělé bublině. Ta nakonec splaskne a ceny začnou padat. Například zvýšení cen nemovitostí ve vyspělých zemích v průběhu osmdesátých let je dnes pokládáno za věrohodný model toho, jak se boom proměnil v krach, který přispěl k těžkým regionálním recesím. Něco takového zřejmě Česku v příštích letech nehrozí. Splakat nad výdělkem ale mohou ti, kdo nakupují nemovitosti za účelem spekulace hned po vstupu země do Evropské unie. Odborníci vesměs uvádějí, že žádný nával cizinců se tady konat nebude. Kdo chtěl něco zajímavého koupit, už tak dávno učinil. Vstup Česka do unie je totiž natolik jistý, že odpadly obavy cizinců do místních investic. Jak tvrdí mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun, nezvýší se ani ceny bydlení.

"My máme analýzy, že opravdu se ty ceny nezvyšují. Nezvýšily se ani v zemích Evropské unie, které vstoupily do unie v podobné situaci jako Česká republika, třeba Portugalsko nebo Španělsko. Ta očekávání jsou spíše psychologická a vyvolávají poptávku uměle."

Na stále rostoucí ceny nemovitostí ale může mít vliv ještě další faktor. A tím jsou levné hypotéky. Ty umožňují zvyšovat poptávku po bytech a domech a s růstem poptávky jdou samozřejmě nahoru i ceny. Je to tak trochu začarovaný kruh, protože zájmu o hypotéky napomáhají i obavy lidí z dalšího růstu cen nemovitostí. Podle Davida Sahuly z Českomoravské hypoteční banky ovšem tak nízké úroky nemohou přetrvávat na věky.

"Dá se říci, že úrokové sazby hypotečních úvěrů už jsou natolik nízké, že prostor pro jejich další snižování už není. Spíše se tudíž dá očekávat jejich mírné zvýšení."

A ještě jeden faktor nelze opomenout při zkoumání příčin růstu cen nemovitostí. V Česku si lidé pořizují bydlení především do osobního vlastnictví. Nájemní byty se téměř nestaví. Nejsou pro stavební podnikatele atraktivní. Důvod je zřejmý - regulace nájmů a stále trvající nejasnosti kolem zákona, který upravuje nájemné. Potvrzuje to i Jiří Frkal, náměstek stavební divize společnosti Metrostav.

"I když by se na nové byty už regulace nevztahovala, je zde neustále obava, že nájemné bude neustále nějakým způsobem regulováno. Je to myslím i tím, že v Česku ta zkušenost s nájemným a nájemným bydlením je vždycky spíš horší, než s bydlením ve vlastním."

Stejný názor má podle mluvčího Petra Dimuna i ministerstvo pro místní rozvoj.

"Dnes prakticky staví nájemné byty jen obce, a to se státní dotací, což je samozřejmě stav, který není dobrý. Dokud nebude přijat rozumný zákon o nájemném, který odblokuje současnou plošnou regulaci, tak se soukromí investoři nebudou do stavby nájemných bytů pouštět."

Jisté je jedno. Nakolik jsou dnešní ceny nemovitostí přehnané, nakolik jde jen o nafouklou bublinu, to se ukáže až v prvních měsících a letech po vstupu do Evropské unie. Je zde ale ještě jeden faktor. Po vstupu do Evropské unie se zvýší sazba daně z přidané hodnoty na stavební práce ze současných pěti na 22 procent, a lze tedy očekávat skokový růst cen nemovitostí. Společnostem, které si chtějí pořídit nové kanceláře nebo jiné prostory pro podnikání, to zřejmě asi příliš vadit nebude. Většinou jsou tyto společnosti plátci daně z přidané hodnoty a je jim tedy jedno, zda odečtou pět nebo 22 procent DPH. Mnohem více ale změna DPH ovlivní trh s byty, přestože u bytové výstavby byla s Bruselem dojednána výjimka a až do konce roku 2007 zůstává platná pětiprocentní sazba DPH. Odborníci nicméně tvrdí, že už nyní je vliv očekávaného zvýšení sazby patrný.