Hypoteční rekordy. Jen za březen poskytly banky hypotéky za 45 miliard korun

Hypotéky dosáhly rekordních čísel. Nyní má hypotéku 16 procent obyvatel Česka a 13 procent ji plánuje. Pro naprostou většinu lidí jsou cestou k vlastnímu bydlení.

Loňský rok byl co do objemu hypotečních úvěrů mimořádný a překonal i zatím rekordní rok 2016. "Suma 256 miliard Kč však nebyla daná počtem kusů prodaných hypoték, ale zejména nárůstem průměrné hypotéky z důvodu zdražování nemovitostí," připomněl hlavní poradce České bankovní asociace (ČBA) Vladimír Staňura.

Poptávka žene ceny k historickým hodnotám

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Jen za březen poskytly banky 14 tisíc hypoték v hodnotě téměř 45 miliard korun. Velkou roli na rekordních objemech hypoték v březnu hrálo i refinancování úvěrových smluv. Lidé kteří, si brali hypotéku v roce 2016, teď využívali další vlnu levných úroků, uvedl hypoteční specialista Jiří Sýkora.

"Do bank se proto vydali nejen zájemci o nové hypotéky, ale i současní klienti, kteří se rozhodli své hypotéky refinancovat. Podíl refinancovaných hypoték dosahuje v některých bankách až polovinu nových objemů."

Jak dodal ředitel makléřské firmy Golem Finance Libor Ostatek, nebývalá poptávka žene ceny k historickým hodnotám a doslova vyvolává hypoteční horečku. "Je čas začít zamýšlet nad riziky, které současná situace přináší. Nic neroste do nebe."

Opadl strach z epidemie. Lidem se zvýšily úspory

Nákup vlastního bydlení by Češi podle průzkumu ČBA řešili především hypotékou (53 procent), pětina úvěrem ze stavebního spoření, který ale spíše využijí na rekonstrukci (23 procent). Vlastní úspory by pak použili spíše na vybavení domácnosti (74 procent) nebo rekonstrukci (56 procent), třetina by si pak s jejich pomocí pořídila i bydlení.

Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Na 70 procent lidí má sjednanou hypotéku až do dvou milionů korun. Ti, co hypotéku zatím plánují, už počítají s vyšší částkou. Hypotéku na více než pět milionů korun mají nebo si plánují vzít nejčastěji lidé z Prahy. "Nejdražší jsou obecně nemovitosti v Praze, ale ceny za metr čtvereční znatelně narostly i v dalších městech a jejich blízkých okolích, z nichž je do měst dobrá dostupnost," upozornil Vladimír Staňura. Byty v Praze se pro mnoho lidí stávají nedosažitelné.

Dalším důvodem, proč si lidé pořizují hypotéky, je i to, že už nemají takový strach z epidemie jako na začátku loňského roku a mají i vyšší úspory.

"Spotřebitelé dneska čekají, že porostou úrokové sazby, poroste inflace a chtějí se zajistit do budoucna a mít jistotu, že ještě chytí nízké úrokové sazby, protože investice do nemovitosti je jistota. Přestože pandemie už pomalu odeznívá, tak tohle jsou, já bych řekl, že poslední, záchvěvy toho hypotečního šílenství," uvádí Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Výběr nemovitosti: atraktivita lokality, blízkost rodiny, velikost

A podle čeho lidé nemovitosti vybírají? Hlavním kritériem při výběru nemovitosti byla pro vlastníky hypotéky atraktivita lokality (50 procent), blízkost k ostatním členům rodiny (47 procent) a velikost nemovitosti (43 procent). Třetina těch, kdo nyní hypotéku vlastní, na její splátku odvádí více než pětinu z čistého měsíčního příjmu domácnosti.

Obecně Češi vidí největší riziko pro schopnost hypotéku splácet nezaměstnanost (54 procent). Podle Vladimíra Staňury je zajímavé nízké procento obav spojené s rozchodem či rozvodem (16 procent), i když to z praxe bývá daleko častějším problémem. V porovnání s EU pak Češi patří k premiantům ve splácení svých závazků.