Aukcí nemovitostí v Česku přibývá, prodá se tak každá třetí

Na českém realitním trhu se objevil nový trend – prodej nemovitosti prostřednictvím aukce. Hlavním důvodem je velký zájem o byty a domy a jejich nedostatek na trhu. Podle společnosti Garantovaný nájem se v dražbě prodá každá třetí nemovitost. Ceny se tak zvýší o několik procent.

„Byt bude prodán kupujícímu s nejvyšší nabídkou,“ upozorňuje realitní makléř zájemce o nemovitost. Ten, pokud chce nemovitost koupit, musí většinou do určitého termínu zaslat upravenou cenovou nabídku. Byt pak získá zájemce s největší nabídkou, a to i přesto, že v inzerátech na danou nemovitost byly původně uvedeny pevné ceny.

Ilustrační foto: Daniel Bone,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Lidé a firmy se tak při nákupu často přeplácejí a nabízejí vyšší částky, než za kolik jsou domy a byty dostupné. Původní prodejní cena se může zvýšit o několik procent.

„V České republice dochází k navyšování prodejních cen poměrně často. Stává se to až ve 30 procentech případů u lukrativních nemovitostí. Celkově se může cena zvednout o 2 až 6 procent,“ popsal Českému rozhlasu Viktor Mejzlík ze společnosti GarantovanyNajem.cz

Majitel, který nemovitost v aukci prodává, si často přijde i na stovky tisíc korun navíc. Do dražby jdou nemovitosti, o které je největší zájem.

„To znamená takový střední proud realitního trhu – malometrážní byty, chaty, chalupy. Nejsou ale výjimkou ani aukce o nemovitosti v řádu desítek milionů korun. Kritériem ke zpuštění aukce není cena nemovitosti nebo lokalita, ale skutečnost, že o jednu nemovitost více než jeden zájemce,“ vysvětli ČRo Martin Březina z realitní kanceláře ReMax Alfa.

Poptávka stále převyšuje nabídku

Nejčastěji se s tímto způsobem prodeje setkávají kupující ve velkých městech, především v Praze a v Brně, kde ceny realit rostly závratným tempem i během koronavirové pandemie. Řada investorů i odborníků přitom očekávala zcela opačný trend.

Ilustrační foto: Schluesseldienst,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

V Brně dokonce stoupaly ceny nemovitostí dokonce ještě rychleji než v Praze. Podle dat realitymix.cz se od března do května 2021 zvýšily ceny nemovitostí v Praze o 2,9 procenta, zatímco v Brně to bylo o 6,9 procenta.

Český nemovitostní trh je v posledních měsících na raketovém vzestupu. Ceny domů či bytů rostly v desítkách procent. Jestli dosáhly svého maxima, ale podle odborníků není jisté.

Podle České národní banky jsou ceny nemovitostí na českém trhu nadhodnocené a prostor pro cenovou korekci na trhu určitě existuje. Podle odborníků možná růst zpomalí nebo se na chvíli zastaví, ale z dlouhodobého hlediska pokles neočekávají. Je to podle nich dáno především tím, že v Česku poptávka stále převyšuje nabídku nemovitostí.