Radnice Prahy 1 je připrava zajistit náhradní bydlení pro 150 rodin

Radnice Prahy 1 je připravena zajistit náhradní bydlení pro všech přibližně 150 rodin, jejichž byty jsou po povodních na území první městské části neobyvatelné. Při rozhodování o přidělení náhradního bydlení nebude záležet na tom, zda je poškozený byt v obecním či soukromém majetku, oznámil starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister. Radnice má zatím k dispozici kolem 90 bytů. Jsou to jednak dokončované byty, které měly být pronajímány jako nadstandardní. Využity budou i volné byty před rekonstrukcí, které budou rychle upraveny. Při záplavách bylo z ohrožených míst Prahy 1 evakuováno přes 5000 lidí, z nichž téměř 400 nadále žije v záchytných střediscích.

Statici už dokončili průzkum domů v uzavřené části Karlína. "Nehrozí u žádného domu, že by měl být stržen bez vědomí vlastníka," řekl jeho ředitel pražského magistrátu Zdeněk Zajíček. Statici nyní své poznatky vyhodnocují. Geotechnici zároveň provádějí měření, zda se tam hýbe podloží. Podle současných informací k tomu nedochází, což je potěšující, dodal Zajíček.

Na řadu měsíců se budou muset Pražané i návštěvníci města rozloučit s představou, že se budou procházet po malostranské Kampě. Jeden z nejoblíbenějších parků na břehu Vltavy je po záplavách zničen a čeká ho rozsáhlá rekonstrukce. Starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister nedokáže odhadnout, kdy se park stane opět místem odpočinku a cílem procházek. Radní Petr Burgr odhaduje, že zavřen bude možná i rok.