Řeky stoupají i ve středočeském, západočeském i severočeském regionu

Hladiny řek ale stoupají i ve středočeském, západočeském i severočeském regionu. Středočeský hejtman Petr Bendl vyzval obyvatele a firmy se sídly u Vltavy a Berounky, aby urychleně zajistili ochranu svého majetku a připravili se na možnou evakuaci. Z Plzeňského kraje je záplavami postiženo nejvíce Sušicko, kdeje pod vodou celé náměstí. Na Karlovarsku postupně zvedá voda stékající z úbočí Krušných hor hladiny přítoků řeky Ohře. Voda začala ohrožovat i Boží Dar, nejvýše položené městečko ve střední Evropě.

V celém klatovském okrese byl vyhlášen stav ohrožení. Třetí stupeň povodňového nebezpečí je na řece Úhlavě a na Otavě a téměř na všech jejich přítocích. Okresní povodňová komise doporučila všem řidičům, aby nejezdili do žádného místa okresu. "Takovou katastrofu nepamatujeme, voda teče po silnicích, padají stromy. Všichni hasiči včetně dobrovolných jsou v terénu. Už jsme požádali o pomoc armádu, zatím pouze posádku v Klatovech," řekla místopředsedkyně povodňové komise Věra Říčanová. Hlavní silniční tah na hraniční přechod Železná Ruda je uzavřen.

Radnice v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku nechala kvůli rozvodněné Vltavě uzavřít průjezd městem. Policie na několika místech na okrajích města odklání dopravu a silničáři připravují dopravní značení, řekl ČTK místostarosta Rudolf Kasseckert. Ve městě je vyhlášen stav ohrožení. Stav ohrožení nyní platí na celém Mělnicku v okolí dolní Vltavy. Ve Veltrusích začali vyklízet exponáty v zámku a na velkou vodu se chystají i v dalších obcích podél řeky.

O holé životy bojovali vietnamští stánkaři v blízkosti hraničního přechodu s Německem v Brandově na Mostecku. Vzhledem k vytrvalému nočnímu dešti se vylila z břehů příhraniční říčka Svidnice a zatopila celou tržnici. Kromě stánků jsou pod vodou i restaurace a automobily na parkovišti," řekl ČTK starosta Brandova Otakar Kulhánek.

Auto se třemi cestujícími, které uvízlo v řece Úslavě poblíž Starého Plzence v okrese Plzeň-jih, vylovili plzeňští hasiči. Dalších pět lidí zachraňovali klatovští požárníci v Nemilkově u Běšin na Klatovsku. Velká voda tam uvěznila na terénní vyvýšenině skupinu lidí, které zachránil až vrtulník. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, a to ani v jiných místech Plzeňského kraje, řekl mluvčí krajských hasičů Jiří Filípek. Do Plzně už dorazilo 50 vojáků ze Strašic, kteří pomáhají stavět obranný val v Plzni-Božkově, aby voda z rozvodněné Úslavy nezatopila náměstí údolní městské čtvrti.